SAD se igraju vatrom u indirektnom ratu sa Rusijom

Zamjenik šefa ruske diplomatije rekao da se Amerikanci približavaju fazi u kojoj će biti teško spriječiti dramatičnu krizu

14823 pregleda 22 reakcija 22 komentar(a)
Sergej Rjabkov, Foto: Rojters
Sergej Rjabkov, Foto: Rojters

Visoki ruski diplomata izjavio je juče da su SAD odavno ušle u indirektni rat sa Moskvom i da se igraju vatrom oko Ukrajine ponašajući se tako da bi situacija mogla izmaći kontroli.

Komentari zamjenika ministra spoljnih poslova Sergeja Rjabkova u intervjuu za državnu novinsku agenciju TASS odražavaju sve sveću zabrinutost Rusije povodom onoga što Moskva predstavlja kao opasnu zapadnu eskalaciju u Ukrajini dok ruske snage napreduju u nekoliko oblasti, piše Rojters.

"Upozoravamo ih da se igraju vatrom. Odavno su u stanju indirektnog rata sa Ruskom Federacijom, rekao je Rjabkov, misleći na SAD.

"Oni nekako ne shvataju da se, u nastojanju da zadovolje sopstvene geopolitičke ideje, primiču fazi u kojoj će biti vrlo teško kontrolisati ono što se dešava i spriječiti dramatičnu krizu".

Rusija je nedavne komentare zapadnih diplomata protumačila kao agresivnu promjenu stava, a rusko ministarstvo odbrane je ovog mjeseca saopštilo da je predsjednik Vladimir Putin naredio vježbe za probu taktičkog nuklearnog oružja, što je, kako su zvaničnici rekli, odgovor na zapadnu retoriku.

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron je tokom posjete Kijevu 3. maja rekao da Ukrajina ima pravo da oružje koje joj je obezbijedila Britanija koristi za napade unutar Rusije, te da je na Kijevu da odluči o tome.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je tokom posjete Kijevu u srijedu dao slične komentare o naoružanju koje su poslale SAD, kada je optužio Putina da "pojačava još jednu ofanzivu protiv Ukrajine" na istoku.

Blinken je rekao da Vašington "nije ohrabrio ili omogućio napade izvan Ukrajine, ali da na kraju Ukrajina mora da sama odluči kako će da vodi rat".

Ukrajina napada vojne i energetske mete širom Rusije, koja bombarduje mete unutar Ukrajine u napadima koji su ubili hiljade civila, kako bi oslabila vojne kapacitete Moskve.

Rusiju je naljutilo i to što SAD i Evropska unija razmatraju mogućnost korištenja zamrznute ruske imovine da pomognu Ukrajini. Moskva optužuje Vašington da pokušava da natjera evropske zemlje da preduzmu radikalnije korake kako bi osujetili njene planove u Ukrajini.

Rjabkov je za TASS rekao da je Vašington izgleda nesvjestan ozbiljnih rizika povezanih sa njegovim ponašanjem.

"Ova retorika, ovo bubnjanje, ovo konstantno podsticanje njihovih saveznika da još više pomažu Ukrajini, da prošire podršku, pokazuje samo jedno: ljudi žive, kako sami kažu, 'u kutiji'," rekao je.

"Ovo je veliki rizik trenutne situacije, jer je nemoguće doprijeti do njih (Amerikanaca).

Rjabkov je izrazio žaljenje što je Zapad zauzeo stav strateške nesigurnosti i nejasnoće prema Rusiji, pokušavajući da Moskvi oteža predviđanje kako će NATO reagovati u raznim situacijama, uključujući nuklearnog oružje.

"Rusija će ostaviti po strani temu 'crvenih linija' i odgovoriće Zapadu na isti način", rekao je Rjabkov.

Ruska diplomatija sa Zapadom je sada u režimu upravljanja krizom i usmjerena na pokušaj osiguravanja da napetosti ne prerastu u sukob velikih razmjera, dodao je.

Bonus video: