Milei u Španiji: Neće da se sastane sa Sančezom i kraljem, optužio vladu da je donijela "siromaštvo i smrt"...

Predsjednik Argentine učestvovaće u nedjelju na samitu krajnje desnice čiji je domaćin Sančezov najžešći politički protivnik - partija Voks

5798 pregleda 8 komentar(a)
Milei na predstavlanju svoje knjige u Madridu, Foto: Reuters
Milei na predstavlanju svoje knjige u Madridu, Foto: Reuters

Argentinski libertarijanski predsjednik Havijer Milei je čak i prije no što će u petak početi trodnevnu posjetu Madridu, izazvao kontroverzu optuživši socijalističku vladu da je donijela "siromaštvo i smrt" Španiji i komentarišući optužbe za premijerove supruge za korupciju.

U takvim okolnostima, tipičan šef države u posjeti može nastojati da diplomatskim putem popravi odnose, ali ne i Milei, drski ekonomista koji ne planira da se sastane sa španskim premijerom Pedrom Sančezom tokom tri dana u španskoj prijestonici, niti sa španskim kraljem, niti sa bilo kojim drugim državnim zvaničnikom.

Umjesto toga učestvovaće u nedjelju na samitu krajnje desnice čiji je domaćin Sančezov najžešći politički protivnik - partija Voks.

Neortodoksna posjeta je uobičajena za Mileija, miljenika globalne krajnje desnice koji se povezao s tehnološkim milijarderom Ilonom Maskom i hvalio bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donalda Trampa. Ove godine na putovanju u SAD, Milei se klonio Bijele kuće i stao na scenu Konzervativne političke akcije (CPAC) gdje je kritikovao abortus i socijalizam i zagrlio Trampa.

Milei je u petak u Madridu predstavio svoju knjigu "Put libertarijanaca" iz 2022. na književnom skupu koji je organizovao "La Razon", konzervativni španski list.

Ta knjiga povučena iz opticaja u Španiji ovog mjeseca jer je u biografiji na omotu pogrešno navedeno da je Milei stekao doktorat, prati njegov meteorski uspon u politici od ekscentrične TV-ličnosti, do poslanika i iznosi njegove radikalne ekonomske ideje slobodnog tržišta.

Uz gromoglasan aplauz, Milei je osudio socijalizam kao "intelektualnu prevaru i užas u ljudskom smislu".

"Dobra stvar je što reflektori svuda obasjavaju nas i što crvenima (ljevičarima) stvaramo nelagodu širom svijeta", rekao je Milei.

Iskoristio je priliku da promoviše rezultate svoje oštre kampanje štednje u Argentini, proslavljajući pad mjesečne inflacije u aprilu, iako ne pominje cijene metroa u Buenos Ajresu koje su se preko noći više nego utrostručile.

Ponavljajući predizborno obećanje da će eliminisati argentinsku centralnu banku, Milei je obećao da će od Argentine napraviti "zemlju s najviše ekonomskih sloboda na svijetu".

Na skupu je Milei snažno zagrlio svog ideološkog saveznika Santjaga Abaskala, lidera tvrdo desničarske partije Voks, jedinog političara sa kojim Milei ima stvarne planove da se sastane u Madridu.

Samit Voksa u nedelju ima za cilj da okupi ličnosti krajnje desnice iz cijele Evrope u pokušaju da okupe bazu uoči evropskih parlamentarnih izbora u junu. Milei je svoje učešće na tom skupu opisao kao "moralni imperativ". On takođe planira da se danas sastane sa španskim poslovnim rukovodiocima.

Tenzije između Mileija i Sančeza su tinjale od trenutka kada je španski premijer odbio da tom liberalnom ekonomisti čestita na njegovoj šokantnoj pobijedi na izborima u Argentini novembra prošle godine.

Ali neprijateljstvo je eksplodiralo ranije ovog mjeseca kada je jedan od Sančezovih ministara aludirao da se Milei drogira. Argentinsko predsjedništvo je odgovorilo neobično oštrom zvaničnom izjavom u kojoj je Sančezovu vladu optužilo da "ugrožava srednju klasu svojom socijalističkom politikom koja ne donosi ništa osim siromaštva i smrti".

U dugačkom saopštenju vlade Sančeza je takođe optužio da ima "važnije probleme s kojima se mora baviti, kao što su optužbe protiv njegove supruge za korupciju".

Optužbe o trgovanju uticajem i korupciji koje je jedna desničarska grupa iznijela protiv Sančezove supruge, Begonje Gomez, utemeljene samo na tvrdnjama dijela desničarskih medija, navele su ove godine Sančeza, jednog od socijalističkih lidera sa najdužim stažom u Evropi, da razmisli o povlačenju od čega je na kraju odustao.

Bonus video: