Grnović: Za prva tri mjeseca u Podgorici noćilo 53.139 gostiju

Strukturu gostiju dominantno čine gosti iz regiona - Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, ali i turisti iz Kine, Rusije, Velike Britanije, Španije, Austrije, Njemačke...

4798 pregleda 3 komentar(a)
Dragan Grnović, Foto: Mediabiro.tv
Dragan Grnović, Foto: Mediabiro.tv

Po statističkim podacima Monstata za prva tri mjeseca 2024. godine u Podgorici je noćilo 53.139 gostiju, što je na nivou rekordne 2023. godine.

U Turističkoj organizaciji Podgorica navode da su zadovoljni ovim rezultatima i ističu da strukturu gostiju dominantno čine gosti iz regiona - Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, ali i turisti iz Kine, Rusije, Velike Britanije, Španije, Austrije, Njemačke...

"Preliminarni podaci za april 2024. godine koje je prikupila Turistička organizacija Podgorice pokazuju da možemo očekivati neko povećanje od četiri do šest odsto u aprilu. Hotelijeri imaju dobre najave u ovom periodu, a očekujemo da će tako biti i tokom ljetne turističke sezone imajući u vidu broj manifestacija koje će se organizovati u Glavnom gradu. Takođe, ovo je period kada ponovo počinju saobraćati sezonski letovi niskobudžetnih avio kompanija i prema Podgorici je u aprilu otvoreno još pet linija – Beč, Brisel, Zagreb, Dortmund i Mančester, te očekujemo da će i oni dovesti dodatan broj turista u naš grad", rekao je za Mediabiro direktor Turističke organizacije Podgorica, Dragan Grnović.

Atraktivnosti Podgorice kao turističke destinacije i unapređenju turističkog proizvoda Glavnog grada doprinose brojne manifestacije koje TO Podgorica najavljuje za naredni period. Među novim, ali i tradicionalnim manifestacijama, posebno mjesto zauzima Podgorički pazar čije će se proljećno izdanje održati od 7. do 21. maja na Trgu nezavisnosti. Proljećni pazar će biti otvoren nastupom KIC Pop hora i nastupom Kira benda.

"Tokom trajanja Pazara zabavljaće nas i neka poznata regionalna imena i to 9. maja za proslavu Dana Evrope ABBA Tribute Band, 11. maja regionalna zvijezda Amira Medunjanin i 21. maja za proslavu Dana nezavisnosti Željko Samardžić. Osim regionalnih zvijezda tu su i poznata lokalna imena - Marija Božović, Tina Džankić, Edis Agić, Forte bend, Nemanja Petrović, Bane Nedović… I ove godine smo pripremili program za naše najmlađe sugrađane", saopštio je Grnović.

Dodao je i da je Glavni grad završio obilježavanje stajališta za turističke autobuse i postavljanjem saobraćajne signalizacije, čime je dugoročno riješen problem nepropisnog zaustavljanja i parkiranja turističkih autobusa u Glavnom gradu.

Grnović je kazao da se radi na obnovi turističke signalizacije u gradu i postavljanju tabli dobrodošlice na ulazu u grad.

"Uslijed većeg interesovanja turista za gradske plaže TO će ove godine postaviti urbani plažni mobilijar na gradskim plažama i tako omogućiti da se ljetna turistička sezona kvalitetnije i sadržajnije realizuje i u Glavnom gradu. U cilju bolje prezentacije Glavnog grada TO upravo radi na dizajnu brošura za MICE, aktivni, izletnički, vjerski, vinski turizam i tom segmentacijom zaista pokušavamo da animiramo veći broj turista zainteresovanih za različite segmente turističke ponude", rekao je između ostalog Grnović.

Bonus video: