Komunalni haos na početku sezone u Budvi

Problem buke, radovi na glavnim ulicama i nelegalne terase glavni problemi u Budvi

7525 pregleda 23 reakcija 23 komentar(a)
Sa sjednice Koordinacionog tijela, Foto: Vuk Lajović
Sa sjednice Koordinacionog tijela, Foto: Vuk Lajović

Dok ugostitelji upiru jedni na druge prstom ko je odgovoran za buku u Starom gradu i kontakt zoni, a sve ugostiteljske terase su nelegalne, kao i zbog činjenica da opštinske vlasti nijesu donijele novi, petogodišnji Program privremenih objekata, komunalni haos dočekao je sezonu u Budvi.

Da je problem buke i dalje aktuelan ukazao je na jučerašnjem sastanku Koordinacionog tijela za pripremu sezone, predstavnik Udruženja ugostitelja Budve, vlasnik ugostiteljskog objekta kod Staroga grada Ivan Ivanović, navodeći da i dalje pojedini ugostitelji krše zakon.

On je kazao da svjedoci “bizarnih scena” da nekoliko ugostitelja kolicima unose i iznose zvučnike.

Opština je prije par mjeseci postigla dogovor sa predstavnicima Mjesne zajednice “Stari grad”, kojim je najstariji dio Budve proglašen tihom zonom, kako to i propisi nalažu, te zabranila na svim ugostiteljskim terasama da budu zvučnici, a Komunalna policija i inspekcija zaprijetila ugostiteljima kaznama od hiljadu eura ko to prekrši.

I pored insistiranja potpredsjednice Opštine Jasne Dokić i glavne administratorke Nevenke Božović Jovović da kaže o kojim se to ugostiteljima radi, kako bi Komunalna policija reagovala, Ivanović je naveo da je upoznata Komunalna policija, jer je to MZ prijavila.

Načelnik Komunalne policije i inspekcije Vladan Braunović je ponovio da su inspektori su pokrenuli upravne postupke protiv onih koji su postavili zvučnike, a njegov zamjenik Miloš Đurašević naglasio da će Komunalna policija ovoga ljeta odgovoriti svim izazozima i pored činjenice da ima manjak radne snage, te ponovio da su uvedeni telefoni na kojima građani mogu prijaviti sve nezakonitosti, te da ta služba će na svaku prijavu odgovoriti.

S druge strane Opština, iako je bila dužna da do kraja prošle godine kada je istekao stari usvoji novi petogodišnji Program postavljanja privremenih objekata to nije učinila, pa je praktično na ulicama komunalni haos, jer nijedna ugostiteljska terasa i privremeni objekat postavljen na javnim površinama nema odobrenje. Ipak, Komunalna policija i inspekcija do sada nije uklonila nijednu terasu kako unutar i oko Staroga grada, tako i u ostalim djelovima Budve.

Potpredsjednica Opštine Jasna Dokić za “Vijesti” kaže da ona nije kriva što Program privremenih lokacija nije usvojen na vrijeme, te je za to okrivila političke prilike, jer da je na vrijeme bila imenovana na tu funkciju taj ključni dokument bi bio usvojen.

“Radimo na tome, inspekcije rade svoj posao. Bili su prije u Opštini koji su mogli da reaguju, ali nijesu, ja sam dva mjeseca tu. Programa privremenih lokacija ovih dana će biti na javnoj raspravi i biti usvojen na vrijeme. Onog trenutka kada bude usvojen on će biti primijenjen. Da smo se držali zakona trebala sam biti ranije izabrana, ljudi koji su bili izabrani od strane građani su trebalo i odgovornije da rade, da pristupe izboru kako bi Opština pravovremeno mogla da odgovori na sve zadatke”, kazala je Dokić, odgovarajući na pitanje zbog čega nije usvojen Programa, te zbog čega Komunalna policija nije uklonila nijednu terasu, jer su sve nelegalne.

To što Program nije usvojen, praktično već sada košta gradsku kasu.

Na to je upozorio doskorašnji pomoćnik sekretara za zaštitu imovine Opštine Đorđe Zenović, kada je nedavno napustio Komisiju koja je oformljena od pritvorenog predsjednika Opštine Mila Božovića za izradu nacrta Programa. Zenović je kazao da da više od 600 hiljada eura po osnovu ugovora za zakup javnih površina nije naplaćeno.

“Na današnji dan svaka stolica na javnoj površini je nelegalna i postoji opasnost od stvaranja komunalnog haosa na ulicama”, upozorio je Zenović.

Dokić sa druge strane očekuje uspješnu sezonu, te navodi da su sve službe spremne da odgovore zadacima.

Raskopani centar grada ne koristiti u političke svrhe

Ugostitelj Ivan Ivanović kazao je da svi treba da budu strpljivi kada je riječ o radovima koji se izvode u centru grada na rekonstrukciji glavnih ulica 22. novembra i Mediteranske, te da do ne smije da se koristi u političke svrhe. On je kazao da će nakon završetka grada izgledati ljepše te dao podršku Opštinu.

Jasna Dokić je istakla da će radovi biti završeni mjesec dana prije ugovorenog roka.

“Raduje me, kako smo mogli dobiti informaciju od Sekretarijata za investicije koji je nosilac radova, da će biti radovi okončani znatno prije roka, znači ne 15. jula, nego 15. juna. Već 90 odsto koji su najzahtjevnijih radova koji se izvode ispod zemlje, u pitanju su instalacije su gotovo završni, te slijedi popločavanje” kazala je ona.

Bonus video: