CEGAS: Očekivali smo podijeljenu podršku, ali ne opstrukciju u izboru predsjednika Vrhovnog suda

Iz ove NVO poručili da očekuju transparetnost i promjenu Zakona

4377 pregleda 1 komentar(a)
Foto: CEGAS
Foto: CEGAS

Možda je i bilo za očekivati da će se kod kvalitetnih kandidata za predsjednika Vrhovnog suda podrška, uslovno rečeno, podijeliti, ali se svakako nije očekivala opstrukcija i nevažeći glasovi, i to od onih koji bi trebalo biti prvi pozvani i zaslužni za unaprijeđenje cjelokupnog pravosuđa i vladavinu prava u Crnoj Gori, rekli su iz Centra za građanske slobode (NVO CEGAS).

Oni su kazali da su očekivali konačan izbor predsjednika Vrhovnog suda, ali da ni poslednja odluka Opšte sjednice Vrhovnog suda nije dala kanditata, i time jasno ugrozila ispunjenje privremenih mjerila za Poglavlje 23 i 24.

"Izmjenom Zakona o sudskom savjetu i sudijama će biti moguće rasteretiti ovaj za sada prilično mučan proces za sudije Vrhovnog suda, ali CEGAS ističe da se pored izmjena ovog Zakona mora poraditi na adekvatnim izmjenama Zakona o sudovima, Poslovnika Sudskog savjeta, Poslovnika o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda, Odluke o broju sudija u sudovima i Etičkog kodeksa sudija", kazali su iz ove NVO.

Time bi se, dodaju, riješila brojna pitanja, ali i ona o utvrđivanju relevantne većine za donošenje Odluka sjednice Vrhovnog suda, odredba o izuzeću sudije na Opštoj sjednici Vrhovnog suda, koji je ujedno i kandidat za predjednika Vrhovnog suda, uz veće nadležnosti Sudskog savjeta, kada imamo jednu od ovakvih situacija.

"Očekujemo transparentnost i suštinsku promjenu pomenutih Zakona i Poslovnika, na kojima će se podrobno raditi i konstruktivno raspravljati od strane svih zainteresovanih aktera", poručili su iz CEGAS-a.

Bonus video: