Država na nogama zbog slavlja (polu)maturanata: I škola plane kad su uzori loši

Tuče, blokade saobraćajnica i nacionalističke pjesme postale svakodnevica na proslavama đaka završnih razreda širom države. Tužioci pregledali snimke slavlja polumaturanata koji su zapalili školu, trojica navodno priznali da su bacili baklje. Prodaja pirotehnike maloljetnicima zabranjena zakonom, moguće da će jedan krak istrage ići u tom smjeru

77882 pregleda 177 reakcija 157 komentar(a)
Kad se slavlje otrgne kontroli...: Škola “Vlado Milić” u plamenu, Foto: Čitalac reporter
Kad se slavlje otrgne kontroli...: Škola “Vlado Milić” u plamenu, Foto: Čitalac reporter

Polumaturanti i maturanti juče su podigli državu na noge, a kulminacija brojnih incidenata desila se u Podgorici - svršeni osnovci OŠ “Vlado Milić” tokom bakljade zapalili su krov škole.

Krov neće biti i jedina pričinjena šteta - pitanje je da li će moći da se koriste i učionice u tom krilu zgrade nakon intervencije vatrogasaca i ogromnih količina vode kojom je požar ugašen.

Neće biti upotrebljive ni učionice
Neće biti upotrebljive ni učionicefoto: Jovan Mrdak

“Živimo u društvu prepunom loših uzora počev od političke elite koja dominira javnim prostorom, vođena nezajažljivom potrebom da bude stalno prisutna, koja zapravo dobrim dijelom plasira negativne obrasce ponašanja, agresiju, nepoštovanje, odsustvo etike. Onda su tu roditelji i porodica, u kojoj se, nažalost, kreiraju mladi koji su spremni da zapale školu, prebiju profesora… Da ne govorimo o medijima i internetu koji su preplavljeni patologijom svake vrste. Sve to zajedno rađa mladog čovjeka koji vrhunac zabave, proslave i zadovoljstva pronalazi u paljenju baklje, a u ovom slučaju i škole”, kazao je juče “Vijestima” sociolog Andrija Đukanović.

Đukanović
Đukanovićfoto: Privatna arhiva

Mirno nije bilo ni u Kotoru - tamošnji đaci završnih razreda blokirali su tunel Vrmac, dok njihovi vršnjaci širom Crne Gore slave uz nacionalističke pjesme i tuče. Ulcinjski maturanti juče su, prenosi RTCG, izazvali udes, srećom, bez povrijeđenih.

Ipak, jučerašnje slike sa budvanskog trga, gdje su maturanti izveli maturski ples, pokazuju da može i drugačije.

Tužioci pregledali snimke

Direktorica podgoričke OŠ “Vlado Milić” Ivana Milić kazala je da je imala nezvanična saznanja da će biti bakljade, jer se to događalo i ranijih godina, a da je policiju pozvala onog momenta kad je učenike završnih razreda vidjela sa bakljama.

“Bila sam u saznanju da oni već tradicionalno slave svake godine, i takmiče se na društvenim mrežama ko je imao bolju bakljadu i kod koga će biti bolje slavlje. Prvo treba krenuti od osoba koje su im prodale te baklje i pirotehnička sredstva”, kazala je Milić.

“Vidjećemo šta ćemo raditi sa vaspitnim mjerama, jer su oni i dalje učenici naše škole”, dodala je.

To u suštini znači da đacima može biti smanjena ocjena iz vladanja...

Požar je, prema riječima komandira podgoričke Službe zaštite i spasavanja Zdravka Blečića, zahvatio dio krova i to površinu od 40 do 50 kvadratnih metara.

“Vatrogasci su imali problema da priđu i pristupe ovom dijelu škole, međutim uz pomoć domara koji je bio veoma ažuran uspjeli su”, kazao je Blečić.

Nažalost, iskoristili su to što smo kao roditelji napravili propust, ne kontrolišući u dovoljnoj mjeri i ne imajući uvid u to kakva djeca slavlja ‘spremaju’, kao i činjenicu da se baklje mogu bez problema nabaviti i koristiti u ovoj državi. Ne samo danas, posljednjeg dana škole, nego i u toku proslava polumaturskih i maturskih večeri. U krizi smo porodičnih i svih drugih vrijednosti a naša djeca samo to koriste i rade ono što smo ih naučili, što smo im odobrili i za šta ne odgovaraju, poručili iz Udruženja Roditelji

Iz Osnovnog državnog tužilaštva “Vijestima” je saopšteno da do okončanja događaja nemaju informacije o tome da li su identifikovani učenici odgovorni za bakljadu, te da li će jedan krak istrage ići ka ispitivanju na koji način su i gdje kupili pirotehnička sredstva.

“Na licu mjesta je bio postupajući državni tužilac radi obavljanja uviđaja zajedno sa vještakom za požare i eksplozije”, rečeno je “Vijestima” iz ODT-a.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, tužioci su juče pregledali i snimke koje su, navodno, sačinili nastavnici. Navodno, 34 učenika su upalila baklje, a trojica petnaestogodišnjaka priznali su da su baklje bacili na školu...

Do zaključenja lista, iz podgoričkog tužilaštva nije saopšteno šta je istraga pokazala…

Ima li odgovornosti nastavnika?

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) će insistirati na adekvatnom utvrđivanju odgovornosti i sankcionisanju svih učesnika incidenta, saopšteno je juče iz tog resora.

Ministarka Anđela Jakšić-Stojanović obišla je juče školu i osudila neprimjerno ponašanje.

“Apelujemo na nadležne organe da pooštre kaznenu politiku jer je za to krajnje vrijeme i niko nema prava da ugrožava bezbjednost djece i zaposlenih u školama i uništava državnu imovinu”, stoji u saopštenju Ministarstva.

Oni su zahvalili nadležnim organima - Upravi policije i Službi zaštite i spasavanja na blagovremenoj reakciji zahvaljujući kojoj nije došlo do težih posljedica.

Iz tog resora juče se nijesu oglašavali o eventualnoj odgovornosti uprave i kadra, a prema nezvaničnim informacijama, sačekaće da tužilaštvo saopšti svoj stav.

Više izvora “Vijesti” koji su radni vijek proveli u prosvjeti tvrdi da je uprava škole odgovorna za incident, pogotovo ako su znali da polumaturanti pripremaju bakljadu.

“Čak i ako nijesu imali to saznanje, morali su pretpostaviti da će polumaturanti zapaliti baljke, ili uraditi nešto slično, jer je to višegodišnja pojava u gotovo svim podgoriškim školama, pa i školom u Donjoj Gorici”, kazao je za “Vijesti” bivši direktor jedne podgoričke škole, danas penzioner, uz uslov da mu se ime ne pominje u novinama.

On, ali i ostali sagovornici “Vijesti”, na osnovu višedecenijskog iskustva, navode da su za incident odgovorni dežurni nastavnik, razredne starješine, pomoćnik direktora, odnosno direktor.

“Praktično svi koji su dopustili da đaci u školu unesu baklje i zapale krov”, kazao je jedan od njih.

Drugi, pak, navodi da je jučerašnja paljevina škole logičan nastavak svega onog što posljednje dvije decenije gledamo na (polu)maturskim proslavama.

“Počev od trubača i nacionalističkih pjesama, zaključno sa paljenjem škole. Neko mora biti odgovoran što se tome ne staje na put, barem u školskim dvorištima”.

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović kazao je juče da su to đaci shvatili kao igru, a da su odrasli trebalo da im skrenu pažnju na to da “pojedine dječje igre mogu da dovedu do ozbiljnih posljedica”.

Upitan da li su uprava i nastavni kadar mogli prevenirati nemili događaj, Božović je kazao da još nije poznato “kakav je tu bio splet okolnosti”.

“Da li su djeca, možda, puštena da idu kući ili su već otišla, pa se vratila... Ne znam detalje. Obično ih nastavnici otprate. Dešavalo se da pozovu trubače, da se prskaju vodom, ali tu budu nastavnici pa proprate... U svakom slučaju, znam samo da dok sam bio u nastavi, kolege i ja bismo svakog puta propratili šta rade, bili sa njima, dok se ne raziđu kućama. Znam samo da to nastavnici i uprave škola prate. Nisam siguran da je uprava tek tako pustila ‘ajte i srećno vam bilo’... Opet vam kažem, ne znam detalje”, rekao je Božović.

Ko djeci prodaje baklje?

Iz Udruženja Roditelji juče su “Vijestima” kazali da je sada već jasno da djeca ne umiju lijepo da proslave svoj odlazak iz osnovne škole, odnosno rastanak sa drugovima i drugaricama.

“Nikako da se nađu kreativni i lijepi načini proslave, da gledamo neke scene koje gledamo iz regiona i svijeta i sa našeg Primorja. Očigledno to kod nas ne može da funkcioniše. Moramo da idemo, naravno, kao i uvijek do potpune krajnosti i nekim destruktivnim ponašanjem i vrlo opasnim situacijama proslavljamo završnicu, osnovne ili srednje škole”, rekli su iz Udruženja Roditelji.

Iz te organizacije su ocijenili da je reakcija morala biti drugačija.

“U smislu priprema za ovaj dan. Morala se napraviti neka vrsta pritiska i kontrole. Na današnji dan kad završavaju, možda i dodatan nadzor. Koliko vidimo po glavnom gradu, policija jeste malo prisutnija nego inače. Dešavalo se i da škole upozoravaju roditelje da razgovaraju sa djecom da ne rade takve stvari tog posljednjeg dana. Jer se očekuje tako nešto da će da rade, jer je to postala praksa”, naglašavaju iz Udruženja Roditelji.

Oni pitaju kako su uopšte đaci došli do baklji, ako se zna da je zakonom zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloljetnicima.

“Nažalost, iskoristili su to što smo kao roditelji napravili propust, ne kontrolišući u dovoljnoj mjeri i ne imajući uvid u to kakva djeca slavlja ‘spremaju’, kao i činjenicu da se baklje mogu bez problema nabaviti i koristiti u ovoj državi. Ne samo danas, posljednjeg dana škole, nego i u toku proslava polumaturskih i maturskih večeri. U krizi smo porodičnih i svih drugih vrijednosti a naša djeca samo to koriste i rade ono što smo ih naučili, što smo im odobrili i za šta ne odgovaraju”, naglasili su.

Apelovali su na sve aktere u društvu da naredne godine ne prepuste ništa slučaju.

“I da se škole zajedno sa roditeljima maksimalno potrude da pripreme svečane, pristojne i lijepe svečanosti koje će biti za primjer”, zaključuju iz Udruženja Roditelji.

Đukanović: Uzroke nasilja tražiti u okruženju

“Djeca su danas mnogo nasilnija nego prije dvije ili tri decenije. Uzrok tome treba tražiti u okruženju u kojem stasavaju i uzorima koji im se plasiraju”, smatra sociolog Đukanović.

“Pod plaštom slobode i demokratije, otvorio se prostor za mnoge pogrešne stvari koje loše utiču na mlade. Tako imamo puno loših sadržaja na medijima i internetu koji danas dominantno utiču na ponašanje mladih”, naglašava Đuakaović.

Prema njegovom mišljenju, maturanti i polumaturamti slave na dosta agresivan način.

“...Poput navijačkih grupa, nerijetko uz nacionalističke pjesme, neprimjerene povodu i mjestu. Danas su mladima uzori navijači, kriminalci, pa i ratni zločinci. Sve ove uzore plasiraju im najgledaniji i najpopularnoji mediji. Osim medija i društvenih mreža, ogromnu odgovornost snose roditelji čiji se stavovi i vrijednosti prenose na mlade, a radi se o mnogo agresivnosti i mržnje. Postalo je pogešno biti osjetljiv, tolerantan i pristojan, danas se cijeni samo agresija i bezobrazluk”, ocijenio je Đukanović.

On kaže da treba istaći i činjenicu da roditelji nemaju vremena za djecu, da su mnogi suočeni sa borbom za egzistenciju, usljed čega se ne bave djecom koja su prepuštena ulici.

“Mogli bi se kladiti da će i poslije ovoga što se desilo sa paljenjem škole biti roditelja koji će braniti djecu i nalaziti opravdanja za njihove postupke, pa čak i onih koji će od njih praviti žrtve. Roditelji su često neobjektivni i od njih polazi dobar dio problema sa ponašanjem djece. Odgovorni su svi segmenti društva za stanje u kojem se nalaze mladi. Gledamo ovih dana i kafiće prepune mladih koji proslavljaju kraj školovanja uz alkohol, a među njima je dosta maloljetnika. Pa evo i prodaja pirotehnike maloljetnicima… Niko se ne bavi ozbiljmo mladima i prevencijom njihovog devijatnog ponašanja. Upali smo duboko u rupu iz koje ne možemo da izađemo”, zaključio je Đukanović.

Bonus video: