Mještani Šušanja: Manite se fantazija nevladinih organizacija

Mještani Šušanja pisali ministru Vladimiru Martinoviću i najavili blokadu magistralnog puta, ukoliko se ne odsustane od namjere da Ratac sa Žukotrlicom bude proglašen spomenikom prirode

3894 pregleda 12 komentar(a)
Ne žele zaštitu: Ratac Bar, Foto: TO Bar
Ne žele zaštitu: Ratac Bar, Foto: TO Bar

Dio Barana ne želi da Vlada proglasi Ratac sa Žukotrlicom spomenikom prirode, vlasnici parcela na tom području tvrde da će ići do Starzbura za svoju imovinu, a najavili su proteste i blokade ukoliko ova odluka prođe.

To su poručili ministru ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimiru Martinoviću, kojem su poslali prigovor i peticiju protiv zaštite ovog područja.

Oni su na javnoj raspravi početkom maja ušli u žustru raspravu sa predstavnicima državnih institucija koji su predstavljali studiju revizije za zaštićeno područje Ratac sa Žukotrlicom, priobalnom i obalnom području između Bara i Sutomora.

Dok bi predstavnici Vlade da obnove akt iz 1968. godine kojim je taj lokalitet proglašen prirodnim dobrom, građani su kazali da ih “nije briga za blavore i ljubičice”, misleći na zaštićene biljne i životinjske vrste iz studije, već da žele da grade. Tvrdili su da će, ukoliko ova odluka prođe, sve te zaštićene vrste i ostala drveća posjeći, na šta misle da imaju pravo jer se nalaze na njihovoj svojini.

U dopisu koji su stanovnici Mjesne zajednice (MZ) “Šušanj” poslali Martinoviću, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je ta MZ saglasna sa svim navodima iz njihove peticije i zato ga mole da odustanete od ovakve inicijative.

“MZ podržava najavljene proteste kao i blokadu saobraćajnice u kojoj ćemo učestvovati kao predstavnici MZ. Kako smo u dosadanšnjim aktivnostima imali razumijevanje i dobru saradnju sa državnim institucijama verujemo da ćete i sada prihvatiti sugestije ove peticije i da će zemljište koje je u privatnom vlasništvu biti izuzeto iz Studije za zaštitno područje Ratac sa Zukotrlicom”, piše u dopisu koji potpisuje predsjednik MZ Pešo Glavanović, bivši odbornik DPS-a u lokalnoj skupštini.

U prigovoru koji su mu ranije poslali piše da bi nastupile brojne štetne posljedice usvajanjem i realizacijom ove studije a prevashodno bi štetno uticale na privatnu imovinu svih vlasnika nepokretnosti, a koja naknada bi, u konačnom, bila teret državnog budžeta. U prigovoru su se pozvali i na Evropski su za ljudska prava i napomenuli Martinovića da je to organ koji je iznad zakona Crne Gore.

“Kako bi spriječili ovakve štetne odluke Vlade zasnovane na inicijativama nevladinih organizacija sa populističkim ciljevima kako bi punili svoje budžete iz raznih fondova Evropske unije, dakle zbog privatnih interesa njihovih osnivača, vlasnici zemljišta ovim putem iskazuju spremnost za mirne proteste na magistralnoj saobraćajnici koja se nalazi uz njihovo zemljište”, poručili su u prigovoru.

Oni smatraju da bi blokada magistralne saobraćajnice u turističkoj sezoni predstavljala jedini način da se pažnja javnosti usmjeri na štetne posljedice usvajanja Odluke proglašavanju kategorije, granica, statusa i režima zaštite spomenika prirode Poluostrvo Ratac sa Žukotrlicom.

Upozorili su Martinovića na potencijalne posljedice blokade jedine saobraćajnice za ulaz u Bar i Ulcinja koje će snositi isključivo turistički poslenici i privreda crne Gore “zahvaljujući odluci Vašeg ministarstva da podlegne pritiscima i fantazijama nevladinih organizacija”.

Prigovor koji je dostavljen resornom ministarstvu potpisao je 31 Šušanjanin, a potpise podrške putem peticije dalo je preko stotinu Barana.

Bonus video: