CGO objavio Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijam

Vodič je pisan široj javnosti razumljivim jezikom, a pruža sadržajne i precizne odgovore na najčešća pitanja koja se tiču prava na slobodan pristup informacijama

3904 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CGO
Foto: CGO

Centar za građansko obrazovanje (CGO) objavio je Vodič za korisnike Zakona o slobodnom pristupu informacijama, namijenjen građanima i građankama, nevladinim organizacijama, novinarima i drugim zainteresovanim stranama, a kako bi lakše savladavali procedure dobijanja potrebnih informacija od organa javnog sektora u Crnoj Gori, saopštili su iz ove nevladine organizacije.

Vodič je pisan široj javnosti razumljivim jezikom, a pruža sadržajne i precizne odgovore na najčešća pitanja koja se tiču prava na slobodan pristup informacijama, navodi se u saopštenju.

Autori vodiča su Nikola Obradović, Itana Gogić i Mira Popović Trstenjak, a dostupan je u elektronskom izdanju na sajtu CGO-a.

"Prvi dio Vodiča daje tumačenje osnovnih pojmova vezanih za slobodan pristup informacijama u kontekstu važećeg zakonskog okvira u Crnoj Gori, dok drugi dio objašnjava korake koje onaj ko traži informaciju preduzima kako bi to svoje pravo ostvario.

vodič CGO
foto: CGO

Na taj način su pokrivena brojna pitanja, poput ko ima pravo na slobodan pristup informacijama, kako poslati zahtjev za pristup informacijama, kome se mogu tražiti informacije, kako se ostvaruje pravo na pristup informacijama, kako poslati zahtjev, koji su rokovi za odgovor organa vlasti, koja je procedura za žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP), kao i mogući koraci u slučaju nezadovoljstva rješejem AZLP-a. Integralni dio su i praktični primjeri zahtjeva za slobodan pristup informacijama. kao i obrazac žalbe za Agenciju za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama", stoji u saopštenju CGO-a.

Iz ove nevladine organizacije ističu da vodič nije samo informativni materijal, već je i svojevrsan alat koji može, kako kažu, dodatno osnažiti građane i građanke, kao i ostale zainteresovane aktere da ostvaruju svoja prava koja istovremeno vode transparentnosti i odgovornosti vlasti. Vodič je nastao u okviru projekta „Transparentni organi – informisano građanstvo“ koji CGO sprovodi uz finansijsku podršku Ministarstva javne uprave, a njegov sadržaj je isključiva odgovornost autora i CGO-a.

Bonus video: