Na "crnoj listi" i američka ambasada

Pedeset najvećih dužnika za poreze i doprinose državi duguju ukupno 72,14 miliona eura. Na vrhu liste državne firme

31710 pregleda 115 reakcija 49 komentar(a)
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Ambasada SAD u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Na novoj “crnoj listi” najvećih dužnika za poreze i doprinose nema većih promjena, pa najveće dugove po tom osnovu i dalje imaju državne firme “Plantaže”, “Željeznički prevoz” (ŽPCG), “Željeznička infrastruktura” (ŽICG), “Održavanje željezničkih voznih sredstava” (OŽVS), “Institut Simo Milošević” i privatna kompanija “Vektra Boka”.

Po podacima Poreske uprave sa presjekom na 31. mart ove godine, na ovoj listi je osvanula i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici, sa dugom od 526.989 eura.

“Vijesti” su ovoj instituciji uputile pitanja po kom osnovu je nastao dug i da li su ga do sada izmirili. Iz Ambasade su odgovorili da će odgovor poslati početkom naredne sedmice.

Ukupan dug 50 kompanija sa liste je 72,14 miliona eura. Najveći dug za porez i doprinose na plate radnicima i ujedno jedini koji prelazi 10 miliona eura, imaju državne “Plantaže”. Ta firma duguje 13,26 miliona eura, a ističe se i da je u reprogramu bila 2022. godine, kao i da je taj proces kasnije prekinut. Reprogram je plaćanje poreskog duga na rate.

Na vrhu su i tri željezniče firme i to ŽPCG, ŽICG i OŽVS, čiji zajednički dug iznosi oko 15,62 miliona eura. Dio od 6,12 miliona pripada ŽPCG, dok je ŽICG dužna 4,91 miliona eura.

Ostatak, odnosno 4,58 miliona eura duguje OŽVS. Ova kompanija je prethodno bila pred bankrotom, zbog čega je ministar saobraćaja Filip Radulović u februaru najavio da rade na pripajanju te kompanije matičnoj ŽPCG. Tada je kazao i da neće biti otpuštanja u OŽVS-u, u kojem su prema posljednjem finansijskom izvještaju radila 192 radnika.

Dugovanja od 3.962.179 eura ima i Institut Igalo u Herceg Novom. Ova ustanova je takođe u reprogramu od 2022, ali uz poreske ima i 26 miliona eura ostalih dugova, zbog čega Institutu već neko vrijeme prijeti stečaj. Vlada odnedavno radi na spašavanju ove ustanove, sa ciljem rješavanja tekućih problema, vraćanja dugova, deblokade računa i redovnih isplata plata.

Više od tri miliona eura duguje i firma “Vektra Boka” biznismena Dragana Brkovića. Ta kompanija se od 2017. nalazi pod mjerama reorganizacije Privrednog suda, a račun joj je u neprekidnoj blokadi od septembra 2019. godine, u iznosu višem od 13,8 miliona eura.

U reprogramu od 2015. je i jedan od najvećih poslodavaca na Cetinju, “Vodovod i kanalizacija”, koji duguje 2,56 miliona eura za poreze i doprinose. Malo manji dug ima i istoimena kompanija iz Ulcinja, koja je državi dužna 2,33 miliona. Ovoj firmi je ukinuto rješenje o reprogramu.

Prva među kompanijama koja duguje manje od dva miliona eura je “Tehnoput” Saše Aćimića. Ovoj firmi računi su u neprekidnoj blokadi od decembra 2012. godine. U reprogramu je firma “Tehnoput mne” vlasnika Rajka Ivanovića, koja duguje oko 917 hiljada eura.

Oko milion eura duguje i četvrta državna željeznička kompanija “Montecargo”, a navodi se da je u reprogramu od 2022. te da redovno izmiruje te i tekuće obaveze. Malo manje od milion duguje i podgorički “Univerzitet Mediteran”, koji je takođe u reprogramu.

Bonus video: