"Ruka pravde" na remontu u Hrvatskoj

Ponuda brodogradilišta Lošinjske plovidbe od 66.022 eura bez PDV-a izabrana je kao najpovoljnija na tenderu koji je za remont “Ruke pravde” krajem marta raspisalo Morsko dobro

6860 pregleda 17 komentar(a)
Trajekt "Ruka pravde", Foto: JP Morsko dobro
Trajekt "Ruka pravde", Foto: JP Morsko dobro

Najveći trajekt u floti Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom “Ruka pravde” isplovio je juče rano ujutro iz Lepetana ka Malom Lošinju u Hrvatskoj, gdje će narednih dana biti remontovan u brodogradilištu kompanije Lošinjska plovidba.

Ponuda brodogradilišta Lošinjske plovidbe od 66.022 eura bez PDV-a izabrana je kao najpovoljnija na tenderu koji je za remont “Ruke pravde” krajem marta raspisalo Morsko dobro.

Trajekt u malom Lošinju treba da uplovi u nedjelju i tamo će ostati 15 dana. Planom remonta predviđeno je dokovanje broda sa uobičajenim radovima na čišćenju, antikorozivnoj zaštiti i farbanju trajekta, te redovnim održavanjem ventula i drugih instalacija na podvodnom dijelu broda, odnosno manji radovi u strojarnici trajekta.

Zbog toga što je brod (pre)veliki za liniju Kamenari-Lepetane, “Ruka pravde” je u proteklih deset mjeseci od kada ju je Morsko dobro kupilo u Grčkoj relativno malo korišćena, a to preduzeće je planiralo da ovaj trajekt ubuduće zaposli na novoj liniji Zelenika-Solila. Ona bi bila namijenjena prvenstveno tranzitnom saobraćaju teretnih vozila, ali se na planu uvođenja te linije još ništa konkretno nije desilo.

Pored “Ruke pravde” na remontu u Hrvatskoj od prije nekoliko dana je i još jedan brod Morskog dobra – trajekt “Trideseti avgust”. Na njemu će tokom 45- dnevnog remonta u brodogradilištu Punat na Krku biti obavljene znatno obimnije popravke i prepravke, ukupne vrijednosti skoro pola miliona eura.

Bonus video: