Poslanici usvojili izmjene Poslovnika

Poslanici su usvojili i Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti

15762 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Printscreen YouTube
Foto: Printscreen YouTube

Poslanici su na današnjoj sjednici usvojili izmjene Poslovnika Skupštine Crne Gore.

Za izmjene Poslovnika je glasalo 44 poslanika, protiv je bio jedan poslanik, a uzdržanih nije bilo.

Poslanici su usvojili i Zakon o zaštiti od jonizujućeg zračenja i radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbjednosti.

Izmjenama Poslovnika predviđa se da kandidata za potpredsjednika Parlamenta iz manjinskih stranaka mogu predložiti poslanik jedne manjinske partije, klub poslanika tih stranaka ili manjinska partija.

Aktuelni Poslovnik Skupštine u članu 19 stav 2 propisuje da kandidata za potpredsjednika iz manjinskih stranaka predlažu svi poslanici tih partija. Za rješenje koje je predložila skupštinska većina nije potrebna jednoglasna podrška.

U obrazloženju predloga izmjena se navodi da bi se njihovo usvajanje moglo “pravno opravdati potrebom za osiguranje jednakih prava i mogućnosti za sve poslanike, promovisanjem demokratskih načela i usklađivanjem s međunarodnim standardima zaštite prava manjina”.

Predlog su podnijeli Nikola Camaj (AF) , Vasilije Čarapić (Pokret Evropa sad), Slaven Radunović (Nova srpska demokratija), Boris Bogdanović (Demokrate), Milan Knežević (Demokratska narodna partija) i Bogdan Božović (Socijalistička narodna partija).

Tokom rasprave Nikola Rakočević (DPS) je rekao da upućuju molbu da se ne uskraćuju demokratska prava i demokratske uzusi u Crnoj Gori.

On je kazao da parlamentarna većina bez valjanog razloga uskraćuje pravo da se dogovaraju partije koje predstavljaju manjebrojne narode, već donosi odluku da oni većinom glasova odluče ko će biti potpredsjednik Skupštine.

“Nijedan poslanik ni partija manje brojnih naroda, nema od opozicije nikakvu zamjerku. Nismo ni protiv nijednog rješenja povodom njihovog predstavnika u Parlamentu, ali bez obzira na to potreba crnogorskog društva je da predstavnici manjebrojnih naroda budu na pozicijama odlučivanja. Ali praviti razdore na ovaj način... vi odlučujete da se u dogovoru dođe do rješenja. Sada za taj dogovor treba duže vremena...”, kazao je Rakočević.

Slaven Radunović (NSD) je kazao da je potpredsjednik iz redova manje brojnih naroda nešto dobro što je naslijeđeno iz prethodnih saziva i postojala je namjera da se u tim partijama oko toga dogovore. Istakao je da ne postoji nikakva šansa za dogovor, jer tu poziciju žele i albanske stranke i Bošnjačka stranka.

“Da li je bolje da ne bude niko od njih na mjestu potpredsjednika Skupštine ili da bude neko. Ako ne mogu za šest mjeseci da se dogovore, onda da se traži drugo rješenje. Ne mogu da se dogovore jer su neki predstavnici u vlasti, a neki u opoziciji”, kazao je Radunović.

Ervin Ibrahimović (BS) je rekao da predstavnici manjina znaju šta je dobro za njih, i pitao “otkud nekome pravo da odlučuje da nije dobro da potpredsjednici ne budu iz predstavnika manjina”.

Šef kluba Demokrata Boris Bogdanović je rekao da šest mjeseci nakon konstituisanja ovog saziva Skupštine, nema potpredsjednika Parlamenta iz redova poslanika manje brojnih naroda:

“Ova (postojeća) norma, koja je zamišljena da bude most među partijama manjinskih naroda se predstavila kao zid koji sprečava funkcionisanje Skupštine u punom kapacitetu, ostavlja rukovodstvo nepotpunim, a Parlament manje legitimnim”.

Istakao je da je cilj izmjena Poslovnika da deblokiraju izbor potpredsjednika Parlamenta iz reda poslanika manjebrojnih naroda.

Damir Gutić (BS) je rekao da Poslovnik sada postaje instrument razračunavanja parlamentarne većine nad manjinom:

“I to ne parlamentarne većine nad parlamentarnom manjinom, nego parlamentarne većine nad poslanicima manjebrojnih naroda. Nije nam jasno čemu tolika žurba ako iza inicijativa ne stoji skrivena namjera”, rekao je Gutić.

Boris Mugoša (SD) je kazao da se nada da se ovakve izmjene neće izglasati, navodeći da je sadašnja većina “ demokratski najnekonstruktivnija dosad”.

Istakao je da je za deblokirajući mehanizam, ali da takvi mehanizmi zahtijevaju kvalifikovanu većinu:

“Trebalo je da se dogovorimo koja je to kvalifikovana većina. Potencijalno rješenje je moglo da bude kvalifikovana jedna trećina poslanika... Ako bi preveli na ovo sad, to je tri od 11. Mislim da bi to bila korektna mjera potencijalnog kompromisa”, kazao je Mugoša.

Govoreći o drugom rješenju, on je kazao da je “nebulozno Poslovnikom štititi većinu od većine”:

“Vi sad predlažete da na zahtjev većine, koja ima većinu u Odboru, mora biti kontrolno saslušanje. To je ponižavajuće za strukturu Poslovnika”, rekao je on.

Miodrag Laković (PES) je kazao da su prilikom formiranja radnih tijela Skupštine opoziciji nudili četiri skupštinska odbora, uključujući i Ustavni, ali da su oni izabrali da rukovode sa tri.

Nikola Camaj (AF) je kazao da nije bilo formalnih razgovora, ali da se pokušalo doći do dogovora o potpredsjedničkom mjestu.

“Sve pozicije u izvršnoj vlasti, osim potpredsjednika iz redova opozicije, su stvar pregovora oko sporazuma za stvaranje većine i podršku vlasti”, rekao je Camaj.

Amer Smailović (BS) je kazao da ako je to tako, treba izmijeniti odluku koja se tiče broja potpredsjednika i staviti tri potpredsjednika iz vlasti i “završiti priču”.

Aleksandra Vuković Kuč (DPS) je kazala da izmjenom Poslovnika vladajuća većina ukida kontrolno saslušanje, koje je opoziciji i građanima bilo jedina mogućnost da čuju šta radi Vlada koja je nastala izbornom voljom građana.

Istakla je da je to skandal i da građani treba da se pobune na to što se danas dešava u Skupštini.

Uspostavljena praksa garantovala je opoziciji najmanje dva kontrolna saslušanja u toku redovnog zasijedanja Skupštine.

Amandmanom koji je na izmjene Poslovnika podnijela parlamentarna većina predviđa se da najmanje dva puta u toku redovnog zasijedanja Skupštine Crne Gore odbor donosi odluku o kontrolnom saslusanju - jednom na zahtjev jedne trećine članova parlamentarne opozicije, a drugi put na zahtjev jedne trećine članova odbora iz parlamentarne većine.

Adrijan Vuksanović (HGI) je rekao da neće dati svoj glas za izmjene Poslovnika, navodeći da sa njima nije bilo nikakvih razgovora na tu temu.

“Smatramo da je ovo korak unazad”, rekao je on.

Nermin Abdić (DPS) je rekao da je ovo najbolji dokaz da se radi o političkoj trgovini, te da se ne može uskratiti opoziciji pravo da se dogovore o potpredsjedničkom mjestu.

Bonus video: