Stijepović plate uvećava, a kriza je

“ Stijepović ne vodi računa da treba racionalizovati troškove”, ističe Popović. Za plate 2017. više 800.000 eura nego ove godine

62 pregleda3 komentar(a)
Skupština Podgorice
23.12.2016. 20:34h

Odbornici vladajuće koalicije DPS-SD- LP-BS-DUA-HGI koalicije usvojili su juče budžet Glavnog grada za 2017. godinu u iznosu od 57,2 miliona eura.

Protiv je glasalo 14 prisutnih odbornika opozicije.

Odbornica Demokrata Zdenka Popović je kazala da je skandalozno da je mišljenje, koje je na budžet dalo Ministarstvo finansija, prepisano iz 2014. i 2015.godine.

“Gospodo iz vlasti… treba da pitate ko su ljudi koji rade u ministarstvima i kako daju mišljenja koja su prepisana”, kazala je Popović.

Ona je istakla da su bruto zarade i doprinosi na teret poslodavca u 2017.planirani na 10, 3 miliona, dok su 2016. iznosili 9,5 miliona, 2015. -8,7 miliona, a 2014 -8,1 milion eura.

“Da li je to racionalizacija? Nije… Gradonačelnik (Slavoljub) Stijepović ne vodi računa da li treba racionalizovati troškove, a to moramo da uradimo, i na državnom i na lokalnom nivou, jer ćemo brzo vidjeti šta radimo sa napumpavanjem ovih troškova”, ocijenila je Popović.

Nezavisni odbornik Luka Rakčević je kazao da je budžetom u 2017. godini planirano prebacivanje 7,5 miliona eura javnim službama i ustanovama, čiji je osnivač Glavni grad, umjesto da one doprinose prihodnoj strani budžeta.

“Od 2013. godine smo u ovim organima zaposlili 693 radnika. I o kakvoj racionalizaciji troškova mi pričamo? Godišnje se 34 miliona daje samo na bruto zarade”, kazao je Rakčević.

Sekretar za finansije Miomir Jakšić je kazao da je za bruto zarade i ostale naknade zaposlenih za 2017. planirano 11,6 miliona, što je povećanje od 8,6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Grad će na devet mjeseci zaposliti 84 nova radnika u komunalnoj inspekciji i policiji i sezonce u Službi zaštite.

Goran Radonjić (Demos) je ocijenio da predlog budžeta i bez udubljivanja pokazuje višestruke nedostatke u funkcionisanju lokalne administracije.

“Problem su i institucije za koje se ne može otkriti čemu služe, kao što je Služba za unutrašnju reviziju za čiji rad se izdvaja 82.000 eura, a da nikad nismo imali njihov izvještaj”, istakao je Radonjić.

Vladimir Čađenović (Demokrate) je ocijenio da nema razvoja grada sa ovom vlašću i sa njenim prvim čovjekom, navodeći da je od kada je Stijepović gradonačelnik, zaustavljen razvoj grada.

Jučerašnjoj sjednici nije prisustvovao gradonačelnik Slavoljub Stijepović , koji je najavio odsustvo zbog gripa.

Odbornici su, između ostalog, usvojili i Program rada Skupštine za 2017. godinu i Izvjestaj o stanju uređenja prostora Glavnog grada za 2016.godinu.

Rakočević: Inicijativa Tološana neopravdana jer je politička

Odbornici vladajuće koalicije u Skupštini Glavnog grada odbili su da raspravljaju o izmjenama Odluke, kojom je u Tološima predviđeno postavljanje bazne stanice mobilne telefonije.

Predstavnici vlasti su, na predlog predsjednika kluba odbornika DPS-a Momčila Vujoševića, iz dnevnog reda izbacili predlog izmjena Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera koje je predložio klub odbornika Demokrata. Protiv izostavljanja te tačke su glasali odbornici opozicije.

Demokrate su tražile da se iz ove odluke izbrišu bazne stanice, jer smatraju da one nijesu privremeni objekti. Gradonačelnik Slavoljub Stijepović je dao mišljenje, u kojem je naveo da nema osnova za razmatranje i donošenje izmijenjene odluke.

Vladimir Čađenović (Demokrate) je kazao da je očigledno da su oni koji postavljaju baze pritisli gradonačelnika da napiše mišljenje, kojim predlaže da se ovakav predlog ne usvoji.

Branka Bošnjak (DF) je istakla da odluku ne treba izostaviti iz dnevnog reda, jer je iza nje peticija preko 1.050 građana Tološa.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Marko Rakočević je kazao da je inicijativa Tološana neopravdana, jer je njena pozadina politička.

“Ne kažem da o ovome ne treba raspravljati, ali tvrdim da Grad i Sekretarijat nijesu prekršili nijednu zakonsku odredbu u vezi sa ovom tačkom”, kazao je Rakočević .

Čađenović je kazao da iza inicijative nije politikantstvo i da među potpisnicima peticije ima aktivnih članova DPS-a, koji smatraju da su im ugroženi životi.

Vladimir Komnenić (SDP) je ocijenio da niko od odbornika, pa ni prisutni ljekari, ne znaju ništa o štetnosti baznih stanica.