Nastavljen prekršajni postupak protiv rukovodstva MZ Krtoli : Saslušani novinari i policija

Prenoseći ono što su vidjeli tog dana, novinari su istakli da Starčević i članovi Savjeta MZ nisu inicirali odluku o blokadi saobraćaja, već je ona bila plod samoinicijative mještana

88 pregleda2 komentar(a)
Krtoljni, protest, Foto: Siniša Luković
20.12.2016. 15:35h

Saslušanjem svjedoka – novinara „Vijesti“ i „Dana“ Siniše Lukoviča i Željka Komnenovića, te pripadnika tivatske policije koji su tog dana bili prisutni na licu mjesta, u kotorskom odjeljenu Suda za prekršaje Budva, danas je nastavljen proces protiv predsjednika tivatske MZ Krtoli Ivana Starčevića i članova savjeta te MZ.

Njih prekršajno goni Odjeljenje bezbjednosti Tivat smatrajući ih odgovornim za blokadu saobraćaja na Jadranskoj magistrali koja je uslijedila 10.aprila kada je oko 200 mještana Krtola i Krašića, prelazeći preko četiri pješačka prelaza na raskrnici Kotor-Tivat-Krtoli-Budva, na četrdesetak minuta, zaustavilo odvijanje saobraćaja na najprometnijoj magistrali u državi. Oni su na taj način izrazili protest zbog toga što su ih opštinske i državne instuitucije kojima su se Krtoljani u više navrata bezuspješno obraćali, ignorisale i ništa nisu učinile povodom zahtjeva mještana da se obezbjedu nesmetan pristup javnost kompletnoj plaži Plavi hoorizont. Ta plaža glavni je izvor prihoda za Krtoljane koji se bave turizmom, a Vlada je omogućila da se ugovorom“Morskog dobra“ sa kompanijom „Qatari Diar“ koja je vlasnik zemljišta u zaleđu plaže, toj firmi iz Katara omogući da kada izgradi planirani rezidencijalno-turistički kompšl/eks u uvali Pržna, zabrani pristup na najmanje 70 odsto površine plaže za sve, osim za svoje klijente i goste.

Prenoseći ono što su vidjeli tog dana, novinari su istakli da Starčević i članovi Savjeta MZ nisu inicirali odluku o blokadi saobraćaja, već je ona bila plod samoinicijative mještana. Podvukli su da je na Zboru građana Krtla koji je održan noć uoči protesta, rukovodstvo MZ tražilo od opravdano revoltiranih mještana, da se strpe i daju još jednu šansu da se problem pokuša riješiti kroz institucije sistema, iako su one upadljivo igorisale zahtjeve građana. Starčević je istakao da su se građani samoorganizovali i da su, prelazeći cestu na obilježenim pješačkim prelazima, izazvali zastoj u odvijanju saobraćaja i time javno iskazali svoj revolt. On je pripadnike policije pitao da li su naredili bilo kojem od oko 200 građana koji su prelazili pješačke prelaze da to ne čine, na što je dobio negativan odgovor i konstatovao da po zakonu o bezbjednosti saobraćaja, pješaci na zebri imaju pravo prvenstva prolaza u odnosu na vozila i da tu nije došlo do kršenja zakona.

Suđenje pred sutkinjom za prekršaje Dijanom Kneževič nastavlja se 1.februara kada će biti saslušan načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tuivat Jovica Stojković koji je 10.aprila kao tadašnji policijski inspektor, rukovodio akcijom policije na blokiranoj raskrnici.