Završeni radovi na primarnom vodovodu u selu Lukovo

Mještanin Žarko Đurđevac je kazao da voda za selo, koje nije raseljeno kao što je to slučaj sa drugim selima, znači puno i da se nada da će voda privući i one koji su otišli da se vrate

244 pregleda1 komentar(a)
Selo Lukovo, Foto: Svetlana Mandić
20.12.2016. 13:34h

Puštanjem vode na česmu u dvorištu Osnovne škole “Dušan Đukanović“ u selu Lukovo, 12 kilometara od Nikšića, predsjednik Opštine Veselin Grbović je ozvaničio završetak radova na primarnom vodovodu u toj MZ koja broji oko 200 domaćinstava. Mještani se nadaju da će sekundarni odvod vode biti završen do aprila, što će zavisiti od njihove dinamike uplate za prilključak koji po domaćinstvu iznosi 440 eura.

Mještanin Žarko Đurđevac je kazao da voda za selo, koje nije raseljeno kao što je to slučaj sa drugim selima, znači puno i da se nada da će voda privući i one koji su otišli da se vrate.

„Imamo struju, put, sad i vodu, sve ono što je potrebno za život na selu. Ovo za sve Lukovljane znači puno, posebno za ljude koji se bave stočarstvom i poljoprivredom. Moglo se ovo vjerovatno i ranije uraditi, ali nikad nije kasno“, kazao je Đurđevac.

Prema riječima Grbovića od, do sada utrošenih preko 400 hiljada eura, najveći dio sredstava obezbijedila je Opština.

„Izgrađeno je oko 28 kilometara cjevovoda, što dovoljno govori koliko je ozbiljan projekat. Voda se od izvorišta donji Vidrovan, gdje se voda i hloriše, transpurtuje do rezervoara na Granice, zapremine 50 metara kubnih, a zatim do gornjeg rezervoara na Lukovo, zapremine stotinu metara kubnih“, kazao je Grbović.

Vojin Đukanović je, u ime režijskog odbora za reaizaciju projekta obezbjeđenje vode za sela Lukovo i Granice, kazao da su tokom poslednje tri dececije riješeni mnogi infrastruktuni objekti, poput elektrifikacije, asfaltiranje puta Lukovo–Gornje Polje, obnove crkve, izgradnje mokrog čvora, igrališta i ograde oko škole, dovođenje fiksne telefonije, i da je konačno na red došao i vodovod, kao kruna svega Zahvalio se Ministarstvu poljoprivede, Skupštini Opštini Nikšić i Vodovodu što su, kako je istakao, u rekordno kratkom vremenskom roku uradili vodovod. Podsjetio je da su radovi počeli u avgustu i da su isti završeni za četiri mjeseca.

„U ovoj mjesnoj zajednici je ostalo još jedno selo bez vode, riječ je o Dragovoljićima, i to će se vjerovatno riješavati u narednom periodu kada očekujemo da makar bude urađen projekat“, kazao je Đukanović.

Pošto su učenici škole „Dušan Đukanović“ prvi u selu dobili vodu oni su goste dočekali onako kako najbolje umiju – recitacijama posvećenim vodi.