Kina: Vodimo razgovore o vraćanju američkog drona

Navedeno je i da se Peking protivi američkom obavještajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obavještajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake

1 komentar(a)
Južno kinesko more ostrva, Foto: Reuters
19.12.2016. 08:49h

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je danas da kineska i američka vojska vode "neometane" razgovore o vraćanju podvodnog drona koji je brod kineske mornarice uzeo prošle nedelje iz Južnog kineskog mora.

Dron, čiji je zvanični naziv podvodno vozilo bez ljudske posade, odnijeto je u četvrtak iz voda u blizini obale Filipina, što je prva takva zapljena u novijoj istoriji, navodi Rojters.

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tramp nastavio je u subotu uveče sa napadima na Kinu putem Twittera zbog zaplijenjenog američkog podvodnog drona i pored toga što je Pentagon sa kineskim vojnim vlastima dogovorio njegovo vraćanje.

"Trebalo bi da kažemo Kini da ne želimo da nam vrate dron koji su ukrali - neka ga zadrže", tvitovao je Tramp.

Pentagon je saopštio da su SAD u direktnom angažovanju sa kineskim vlastima obezbijedile sporazum o tome da im Kina vrati podvodni dron, saopštio je portparol Piter Kuk.

"Kina je odlučila da ga vrati američkoj strani na prikladan način i Kina i SAD su sve vrijeme bili u komunikaciji u vezi s tim. Jednostrano i otvoreno dizanje tenzija s američke strane tokom tog procesa je neprikladno i ne doprinosi glatkom rješenju ovog pitanja. Mi izražavamo žaljenje zbog ovoga", saopštilo je ranije danas kinesko Ministarstvo odbrane.

Navedeno je i da se Peking protivi američkom obavještajnom radu i vojnim istraživanjima u kineskim vodama, kao i da će Kina ostati na oprezu u vezi s obavještajnim radom SAD i preuzeti neophodne korake.

Tramp je ranije na Tviteru oštro reagovao na vijest o američkom podvodnom dronu koji je kineska mornarica zaplijenila u Južnom kineskom moru.

"Kina ukrade istraživački dron mornarice SAD u međunarodnim vodama - iščupa ga iz vode i odnese u Kinu u činu bez presedana", tvitovao je Tramp.

Kineski vojni brod zaplijenio je u četvrtak podvodni dron koji je američki okeanografski brod spustio u međunarodne vode Južnog kineskog mora, zbog čega su SAD uputile zvanični demarš Kini uz zahtjev za vraćanje podvodnog drona, javio je Rojters, pozivajući se na neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.