Perović preko noći ostao bez stoke

„Kada se pojavio plavi jezik niko nam se nije obratio kakva je to vrsta bolesti. Jesu ovi veterinari iz Nikšića, radili su sve što su mogli. Davali su ljekove, imam kući čitavu apoteku. Uspjeli smo da spasimo ljetos stado i mislio sam da će se na tome završiti. Svaki domaćin planira stado za narednu godinu, da bi prehranio porodicu, pa tako i ja.

492 pregleda5 komentar(a)
15.12.2016. 14:08h

Manojlu Batu Peroviću iz sela Macavare, iz Banjana, šezdesetak kilometara od Nikšića, čitavo stado ovaca i koza stradalo je od plavog jezika.

U prisustvu predstavnika Uprave za bezbjednost hrane i veterinara od 126 ovaca i 15 koza, usmrćeno je 109 ovaca i koza, dok će kod preostalih pratiti razvoj bolesti i po potrebi reagovati. Perović, koji od pomenutog stada izdržava devezočlanu porodicu, molio je da usmrte i preostalu stoku jer mu je teško da ih gleda da se muče a ne može da im pomogne, pošto je uvjeren da će se eutanazija morati sprovesti i nad svim ovcama i kozama.

Ljetos je imao 250 ovaca i tada je od plavog jezika stradalo njih preko 20. Mesari Miljanići, sa kojima Perović godinama sarađuje i kojima je zbog toga zahvalan, kada je stado ozdravilo kupili su preko 70 jagnjadi tako da mu je ostalo 126 ovaca i 15 koza.

„Došli su ljudski pošteno i što kaže naš narod, đe je kapalo i kapaće, đe je bilo ljudi i biće“, kazao je Perović koji je devedesetih godina ostao bez posla u fabrici na Velimlju.

Kao otpremninu dobio je 1.920 maraka i od tog novca kupio je 12 ovaca i odlučio da se bavi stočarstvom.

„Djeca su se rađala, njih šestoro, prispjela za školu. Uz pomoć prijatelja kupio sam mali stan u Nikšiću da bi imali gdje da budu dok uče, da ne budu podstanari. Malo po malo, bez ikakvog kredita, odvajajući od usta familije stvorio sam dobro stado“, sa uzdahom priča vrijedni domaćin koji je, maltene preko noći, ostao bez stoke.

„Kada se pojavio plavi jezik niko nam se nije obratio kakva je to vrsta bolesti. Jesu ovi veterinari iz Nikšića, radili su sve što su mogli. Davali su ljekove, imam kući čitavu apoteku. Uspjeli smo da spasimo ljetos stado i mislio sam da će se na tome završiti. Svaki domaćin planira stado za narednu godinu, da bi prehranio porodicu, pa tako i ja. Mislio sam da jednu ovcu zakoljem za Božić, a da ostale, zajedno sa 15 koza, zimim“, kazao je Perović.

Ali, bolest je odličila drugačije. Zahvatila je čitavo stado, a nesrećni domaćin ne zna šta da radi.

„Imam jarčeve po stotinu kila. Ostavljao sam ih jer zimi prti snijeg i dobro mi dođe. Asad će da ga uspavaju. Sve mi ostaje prazno. Sad ću imati samo konja. Volio bih da ona osobu čija je nemarnost ova bolest koja nije na vrijeme suzbijena častim čaktar jer mi više ne treba. Neka drži u kancelariju da se sjeća da mi je đeci hljeb uzela“, jedva zadržavajući suze poručio je Perović.

Veterinarka Suzana Sudžum kazala je da su ljetos, čim se bolest pojavila, redovno dolazili kod Perovića, i „sve moguće od veterine što su znali i imali“ pokušali su primijeniti i spasiti stado.

„U prvom mahu uginulo je preko 20 ovaca, a toliko je zaliječeno. Znali smo na osnovu kliničke slike da se radi o plavom jeziku, ali da bi nam bila mirna savjest, i nama i njemu i svim institucijama, ponovo smo uzrokovali i dokazali plavi jezik. Ovo je jedna neobično teška klinička slika koju nigdje nijesmo sreli“, kazala je Sudžum.

Svjesna je, kako je istakla, da porodica Perović ostaje bez jedinog izvora prihoda, ali šteta će mu biti nadoknađena.

„Znam koliko mu je teško. Ostaje bez izvora prihoda. Naučio je raditi ovaj posao, a sjutra već ne zna šta će da radi, niti kako će stvarati novac. Uprava za bezbjednost hrane će mu nadoknadii svu štetu, kao što je to uradila i domaćinima kojima su stada ljetos stradala od kvrgave kože“, kazala je Sudžum.

Sunčica Boljević, pomoćnik direktora u Upravi za bezbjednost hrane, veterine i fotoisanitarne poslove, kazala je da je u nikšićkoj opštini oko 160 gazdinstava imalo problem sa virusom plavog jezika od koga su uglavnom stradale ovce, ali da nigdje Crnoj Gori nijesu imali da je jednom domaćinu stradalo toliko ovaca kao što je to slučaj sa Perovićem.

“Virus bolesti plavog jezika nažalost je takav da ga je vrlo teško staviti pod kontrolu. Upravo zato što su insekti prenosioci te bolesti. Nažalost javljaju se i ovakve kliničke slike, i Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za bezbjednost hrane izvršiće nadoknadu svim držaocima životinja koje su uginule ili su usmrćene od bolesti plavog jezika. Naknada će ići vrlo brzo”, obećala je Boljević. Istakla je da vakcine protiv plavog jezika proizvode samo dva proizvođača u Evropi i da će početkom iduće godine krenuti sa vakcinacijom.

Mikić: Sumnjam da će i jedno grlo preteći

Veterinar Petko Mikić je kazao da nigdje do sada nije video tako tipičan slučaj bolesti plavog jezika kao kod Perovićevog stada.

“Još jedno je markantno što je ovo polovina decembra, a bolest se pojavljljuje sada. Baš je malo čudno, ne samo za nas kao terenske veterinare, nego čak i za nauku pretpostavljam, mada vjerovatno da ima objašnjljenje za to. Na osnovu mog iskustva sumnjam da će i jedno grlo preteći”, kazao je Mikić.

Galerija

ovce plavi jezik Perović FOTO: Svetlana Mandić
Petko Mikić FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik nadležni FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik FOTO: Svetlana Mandić
ovce plavi jezik Perović FOTO: Svetlana Mandić