Da li je nova Ford Fijesta tehnološki najnapredniji mali auto?

Dok je spoljašnji izgled popularnog gradskog vozila blago modernizovan, enterijer je doživio pravu revoluciju u dizajnerskom smislu, a sada je u ponudi i krosover varijanta.

114 pregleda5 komentar(a)
13.12.2016. 14:18h

Ford je na gala svečanosti u Kelnu otkrio sedmu generaciju modela “fijesta”.

U Fordu tvrde da se radi o tehnološki najnaprednijem malom automobilu, a argumenata za tu tvrdnju im uopšte ne nedostaje. Fijesta posjeduje najširu lepezu sistema povezivosti i pomoći vozaču u velikoserijskom gradskom vozilu u Evropi. Takođe, u ponudi će da bude najveći broj različitih varijanti u 40 godina istorije ovog modela.

Ford je predstavio četiri verzije: Titanium u prvi plan stavlja stilske vrijednosti, ST-Line krasi sportski ptih, Vignale puca na luksuz, a tu je i krosover verzija Active, koja se izdvaja po nešto većem odstojanju od tla i plastičnim zaštitama karoserije.

Kad je riječ o izgledu, radi se o evoluciji, a ne o revoluciji. Novu fijestu krase jednostavnije forme, sa užim staklenim površinama što je čini elegantnijom.

Novi model je čak sedam centimetara duži i malo širi od prethodnog. Stilski elementi poput farova koji se pružaju unazad i širokih zadnjih svjetlosnih grupa pomažu da se naglasi širina automobila, ali postoji i funkcionalni razlog povećanja dimenzija.

Prethodna fijesta nije bila najprostraniji gradski auto, pa je Ford sa malim povećanjem međuosovinskog razmaka uspio ne samo da upakuje velike točkove od 18 inča, već i da oslobodi dodatni prostor za koljena putnika na zadnjim sjedištima.

Proizvođač nije saopštio podatak o zapremini prtljažnika, ali njegovi zvaničnici su indirektno ukazali da će ona biti oko 290 litara.

Za razliku od spoljašnjosti, enterijer je doživio pravu revoluciju u dizajnerskom smislu. Umjesto centralne konzole aktuelnog modela sa dosta tastera i prekidača, nova fijesta se odlikuje širom komandnom pločom sa više horizontalnih elemenata, dok je multimedijalni uređaj SYNC 3 potpuno nov.

U zavisnosti od paketa, kupcima je na raspolaganju displej dijagonale 4,2, zatim 6,5 i najveći od čak 8 inča. Svim važnijim funkcijama osim klimatizacije vozač upravlja putem tačskrina, pa je broj dugmića na centralnoj konzoli prepolovljen. Kvalitet materijala i izrade je podignut na viši nivo, kažu u Fordu.

Unaprijeđene su i vozne karakteristike automobila, pa je prijanjanje u krivinama poboljšano za 10% zahvaljujući sistemu koji usporava okretanje unutrašnjih točkova. Školjka je za 15% kruća, odnosno otpornija na torziono uvijanje.

Značajno je poboljšana i bezbjednost putnika. Fijesta je prvi auto u klasi koji nudi upozorenje na bočni saobraćaj, a ovo je samo jedan od 15 sistema pomoći vozaču. Kamere, radari i senzori pokrivaju prostor od 130 metara ispred vozila.

Novu ford fijestu u salonima treba očekivati na proljeće, a cijene još nijesu saopštene.

Motori od 70 do 140 konjskih snaga

Kupci će moći da biraju između pet benzinskih i dvije dizel verzije. Bazni model pokretaće 1,1-litarski atmosferski benzinac sa tri cilindra od 70 KS, a isti agregat dostupan je i u verziji sa 85 KS.

Obje varijante su uparene sa petobrzinskim manuelnim mjenjačem. Na raspolaganju je i poznati 1.0 trocilindarski EcoBoost turbobenzinac, i to u tri verzije - sa 100, 125 i 140 KS.

Dizelaš 1.5 TDCi dostupan je u verzijama sa 85 i 120 konjskih snaga.

Galerija