Mještani Tološa ne žele baznu stanicu pored kuća

Iz opozicije su naveli da ukoliko predstavnici vlasti ovog puta ne odreaguju u korist građana, biće više nego jasno da se svjesno, ko zna po kojoj cijeni i za čije interese, stavljaju na stranu moćnih lobija telekomunikacionih kompanija

50 pregleda4 komentar(a)
Tološi, Foto: Arhiva "Vijesti"
09.12.2016. 17:50h

Odbornici opozicije u Glavnom gradu apelovali su na kolege iz vlasti da podrže građane Tološa , koji su se peticijom sa preko 1.000 potpisa izjasnili da ne žele baznu stanicu mobilne telefonije neposredno pored svojih kuća.

“Stručnjaci, koji drže do svog integriteta, ukazuju na štetnost emitovanja cijelog spektra elektromagnetnih talasa sa ovih stanica na ljudski organizam i pored ovoliko nenaseljenih poljana na teritoriji Podgorice, nema potrebe da se bazna stanica smješta u gusto naseljenim mjestima”, navodi se u dopisu opozicije.

Opozicionari su apelovali na kolege iz vlasti da stanu na stranu građana, a ne stranih koorporacija koji gledaju isključivo svoje interese i preko svojih lobija vrše pritiske na državne i lokalne vlasti.

“Neka lojalnost građanima pokažu izglasavanjem usklađivanja Odluke o postavljanju, građenju i uklanjanju privremenih objekata montažnog karaktera na teritoriji glavnog grada sa odredbama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koji je opozicija stavila u proceduru za sjednicu zakazanu za 22. decembar”, naveli su predstavnici opozicije.

U dopisu se navodi da Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, protivpravno izdaje dozvole za postavljanje tih stanica u naseljenim mjestima ignorišući nepostojanje Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu. Sekretarijat se, kako navode, oslanja samo na ugovor koji je sa nekim fizičkim licem sklopio, “u ovom slučaju crnogorskim Telekomom, o rentiranju placa”.

“To je nedopustivo i neodgovorno ponašanje lokalnih vlasti. Zato kolege iz vlasti, a slogan vašeg gradonačelnika je bio „građanin na prvom mjestu“, ispunite ono što ste obećali i podržite građane Tološa u njihovoj inicijativi, jer i zakon je na njihovoj strani”, zatražili su opozicionari.

Iz opozicije su naveli da ukoliko predstavnici vlasti ovog puta ne odreaguju u korist građana, biće više nego jasno da se svjesno, ko zna po kojoj cijeni i za čije interese, stavljaju na stranu moćnih lobija telekomunikacionih kompanija, koje samo izvlače profit iz naše zemlje a ne haju za građane.