Đukanović: Bojkot opozicije nema vjerodostojno utemeljenje

"Uzimajući u obzir i izvještaj Posmatračke misije OEBS/ODIHR, Đukanović je konstatovao da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema vjerodostojno utemeljenje, ukazujući na nekonzistentnost pojedinačnih struktura opozicije, ali i na njihove idelološki suprotstavljene stavove“, navodi se u saopštenju DPS-a

65 pregleda10 komentar(a)
Milo Đukanović, Johanes Han, Foto: Dps.me
09.12.2016. 09:39h

Bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nemaju vjerodostojno utemeljenje, ocijenio je predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, u razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom.

Kako je saopšteno iz DPS-a, Đukanović se sastao sinoć sa Hanom, sa kojim je na radnoj večeri razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, i daljim perspektivama u procesu evropske integracije.

"Predsjednik DPS-a je podsjetio na ukupna dešavanja koja su karakterisala politički ambijent u susret parlamentarnim izborima, na dan održavanja izbora i nakon proglašenja rezultata“, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, istakao da nema sumnje da je namjera tih aktivnosti domaćih i inostranih struktura bila zaustavljanje Crne Gore na putu NATO integracija, i da se osujeti njena evropska budućnost.

Đukanović je naglasio da je, kad se uzme u obzir činjenica da je na djelu bila veoma direktna i otvorena angažovanost eksternih izvora u predizbornoj kampanji, pobjeda DPS-a jo[ značajnija, jer potvrđuje čvrstu opredjeljenost crnogorskih građana da biraju proevropsku i prozapadnu budućnost države.

"Uzimajući u obzir i izvještaj Posmatračke misije OEBS/ODIHR, Đukanović je konstatovao da bojkot opozicije i nepriznavanje rezultata izbora nema vjerodostojno utemeljenje, ukazujući na nekonzistentnost pojedinačnih struktura opozicije, ali i na njihove idelološki suprotstavljene stavove“, navodi se u saopštenju.

Đukanović je naglasio da je DPS pokazao demokratski iskorak ponudom opoziciji da učestvuje u vlasti i formiranjem Vlade izbornog povjerenja, nadajući se da to može biti model političkog djelovanja i u budućnosti, kao i da vrata te partije ostaju otvorena za sve koji su spremni da prate kurs državne politike.

"On je dodao da je i novi predsjednik Vlade izrazio spremnost da se uspostavi dijalog, kako bi se obezbijedili uslovi da se opozicija vrati u parlament“, kaže se u saopštenju.

Han je, kako se navodi, ocijenio da je Crna Gora ostvarila napredak u prethodnom periodu u procesu evropske integracije, o čemu govori i Izvještaj EK koji je temelj za nastavak saradnje u narednom periodu.

"Han je pozdravio proevropski kurs DPS-a i njegovu ulogu u izgradnji pluralizma i demokratije u crnogorskom društvu u prethodnom periodu, ukazujući na važnost da se i u narednom periodu omogući klima koja neće uticati na dalji napredak integracionih procesa“, saopšteno je iz te partije.

Navodi se da je Han naglasio da bojkot opozicije u parlamentu nije održivo stanje za zemlju kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, i izrazio nadu da se putem dijaloga i kompromisa dođe do konsolidacije političkih prilika i povratka opozicije u Skupštinu, naročito onih struktura koje su već izrazile svoje opredjeljenje za evropsku perspektivu.