Žirafe ugrožene, prijeti im istrebljenje

Prema podacima Međunarodnog unije za zaštitu prirode u Africi živi manje od 98.000 žirafa, a njihov opstanak je ugrožen krivolovom, građanskim nemirima, minama i širenjem farmi

419 pregleda1 komentar(a)
žirafa, žirafe, Foto: Reuters
08.12.2016. 08:59h

Međunarodna unija za zaštitu prirode stavila je žirafe na "crvenu listu" i proglasila ih ranjivom životinjskom vrstom s obzirom na činjenicu da je broj ovih životinja u posljednja tri decenije gotovo prepolovljen.

Prema podacima Međunarodnog unije za zaštitu prirode u Africi živi manje od 98.000 žirafa, a njihov opstanak je ugrožen krivolovom, građanskim nemirima, minama i širenjem farmi, prenosi Rojters.

Na takozvanoj "crvenoj listi" nalazi se i veliki broj ptičjih vrsta - tako je afričkom sivom papagaju status promijenjen iz "ranjive" u "ugroženu" vrstu, što znači da se ova ptica, popularna kao kućni ljubimac zbog mogućnosti oponašanja ljudskog glasa, nalazi među vrstama sa vrlo visokim rizikom od istrebljenja.

Na listi ugroženih, našle su se i neke divlje verzije biljnih vrsta - ječam, suncokret i mango.

Iz Međunarodne unije za zaštitu prirode su poručili da su ove divlje biljke važne jer se mogu koristiti pri uzgoju novih, hranjivijih vrsta.