U privredi sve manje novca

Koncentracija duga i dalje je velika tako da 10 najvećih dužnika u ukupnoj blokadi učestvuju sa 82,76 miliona eura, a 50 najvećih dužnika sa 224,75 miliona

127 pregleda1 komentar(a)
novac, euri, Foto: Shutterstock
07.12.2016. 19:22h

Najnoviji podaci Centralne banke (CBCG) pokazuju da su međusobna dugovanja privrednika za mjesec dana porasla za pet miliona eura, odnosno da su dostigla na kraju novembra 623,38 miliona eura.

CBCG je preporučila nedavno Vladi da detaljno analiza uzroke dugotrajne nelikvidnosti privrede i kreira program za rješavanje tog problema.

Nelikvidnost privrede ide uzlaznom putanjom od 2009. godine, a svi pokušaji države, privrednika i bankara da se problem riješi nijesu dali rezultate.

Tu činjenicu potvrđuju podaci o međusobnim dugovanjima privrednika koja su od kraja 2009. godine kada su iznosila 177,1 milion eura porasla za 446,7 miliona eura.

Najnoviji podaci pokazuju da je za mjesec dana porastao i broj izvršnih dužnika.

“Na kraju novembra u blokadi je bilo 15.396 izvršnih dužnika što je u odnosu na stanje od kraja oktobra kad je bilo u blokadi 15.332 izvršnih dužnika, više za 0,42 odsto”, navode iz CBCG.

Podaci pokazuju da je su kraju 2009. godine u blokadi bile 12.254 firme.

Koncentracija duga i dalje je velika tako da 10 najvećih dužnika u ukupnoj blokadi učestvuju sa 82,76 miliona eura, a 50 najvećih dužnika sa 224,75 miliona.

U Centralnom registru transakcionih računa na kraju novembra bila su 81.054 pravna lica i preduzetnika, a mjesec ranije 80.684 što je povećanje od 0,46 odsto.

Privrednici su više puta isticali da su međusobna dugovanja mnogo veća od onih koja su zvanično prijavljena.

Zahtijevali su da država spriječi vlasnike firmi koje su u blokadi nekoliko mjeseci ili godina da osnivaju nova preduzeća. Tražili su da se objave imena onih čiji su računi blokirani da bi se zaštitile zdrave kompanije.

Država je prihvatila predloge, pa je prije tri godine usvojila Zakon o sprečavanju nelegalnog poslovanja kojim je vlasnicima firmi koje su u dugovima, sa blokiranim računima i neizmirenim porezima, zabranjeno da osnivaju nove firme dok ne izmire sve dugove.

“Vijesti” su nekoliko puta pokušale da od resornog Ministarstva finansija dođu do rezultata primjene ovog zakona, ali su pokušaji bili uzaludni. Objavljena je i lista firmi čiji su računi blokirani.

Sudeći prema podacima vrhovne monetarne institucije o sve većoj nelikvidnosti i najnovijom preporuci , stiče se utisak da te mjere nijesu dale značajnije rezultate.

Iz CBCG “Vijestima” su ranije kazali da su faktori koji su doveli do nelikvidnosti jednog broja preduzeća povezani sa njihovom niskom konkurentnošću, niskom izvoznom sposobnošću, visokim fiksnim i ukupnim troškovima poslovanja, problemima na strani prodaje, visokim stepenom nenaplaćenih potraživanja od kupaca, loše vođenog finansijskog menadžmenta, prezaduženosti...

CBCG očekuje da će zdravo jezgro privrede poboljšavati svoju likvidnost u narednom periodu, dok će u jednom dijelu privrede i dalje biti prisutni problemi nelikvidnosti do njihovog rješavanja.

Iz Unije poslodavaca ranije su “Vijestima” saopštili da su započeti reformski procesi u pravcu smanjenja visokog stepena nelikvidnosti privrede, ali još nedostaje snažnija dinamika tih procesa i konkretni rezultati.