Saradnja i partnerstvo Evrope i NATO važniji nego ikad

"Jači NATO je dobar za EU i jača EU je dobra za Alijansu. Jačanje našeg strateškog partnerstva je važnije nego ikad. Suočavamo se sa novim prijetnjama i bezbjednosnim izazovima koji podrazumijevaju vojnu agresiju i onu koja nije vojna. Ni Alijansa ni EU nemaju kompletne alate da odgovore na izazove i zbog toga treba da sarađujemo“, rekao je Stoltenberg

146 pregleda1 komentar(a)
Federika Mogerini, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
06.12.2016. 17:25h

Bezbjednost Evrope i Sjeverne Amerike je povezana i jačanje partnerstva NATO-a i Evropske unije (EU) važnije je nego ikad, poručili su generalni sekretr Alijanse, Jens Stoltenberg, i visoka predstavnica EU za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku, Federika Mogerini.

"Danas smo postavili kamen temeljac u našim naporima da izgradimo saradnju i ojačamo partnerstvo između NATO i EU“, kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mogerini u sjedištu Alijanse u Briselu, gdje se održava ministarski sastanak.

Prema njegovim riječima, bezbjednost Evrope i Sjeverne Amerike je povezana.

"Jači NATO je dobar za EU i jača EU je dobra za Alijansu. Jačanje našeg strateškog partnerstva je važnije nego ikad. Suočavamo se sa novim prijetnjama i bezbjednosnim izazovima koji podrazumijevaju vojnu agresiju i onu koja nije vojna. Ni Alijansa ni EU nemaju kompletne alate da odgovore na izazove i zbog toga treba da sarađujemo“, dodao je Stoltenberg.

On je rekao da Alijansa pozdravlja korake koje EU preduzima na jačanju evropske odbrane, dodajući da je važno da su ti koraci komplementarni sa koracima NATO-a.

"Jake veze između NATO i EU zbližavaju Sjevernu Ameriku i Evropu. Ohrabrujem punu uključenost članica NATO-a koje nijesu u EU u evropsku odbranu, jer doprinose i evropskoj bezbjednosti“, naveo je Stoltenberg.

On je podsjetio da su EU i NATO organizacije nastale kao rezultat svjetskih ratova.

"Zajedno su donijele mir i sigurnost kontinentu, zasnovanom na zajedničkim vrijednostima. EU i NATO su se suočili sa mnogim promjenama i izazovima, ali su kroz decenije pokazali da mogu da se prilagođavaju. To radimo sad – prilagođavamo se novom bezbjednosnom okruženju“, poručio je Stoltenberg.

On je ubijeđen da će, kako je kazao, nastaviti da sarađuju i u predstojećim godinama, i da su i Alijansa i EU sposobne da se prilagode promjenama i izazovima.

Mogerini je ocijenila da je danas počela nova važna era u saradnji EU i NATO, ambiciozna i praktična.

Ona je rekla da su utvrđene 42 mjere koje pokrivaju sedam oblasti saradnje identifikovanih na Samitu u Varšavi.

"Danas smo vidjeli jedinstvo članica EU i NATO-a i posvećenost zajedničkim vrijednostima, što je važnije nego ikada“, navela je Mogerini.

Kako je pojašnjeno, paket od 42 mjere je aneks zajedničke deklaracije koju su u Varšavi potpisali predsjednici Evropskog savjeta i Evropske komisije i generalni sekretar Alijanse.