Kapovci očekuju isplatu otpremnina

“Poštujemo vaše razumijevanje za našu tešku situaciju, a raduje nas vaš optimizam da će naši problem biti propisno riješeni od strane nadležnih tijela sa čim ste potvrdili naše uvjerenje u to, od kojeg ne odustajemo do konačne realizacije”, istakli su penzioneri KAP-a

64 pregleda0 komentar(a)
protest KAPovaca, Foto: Zoran Đurić
26.11.2016. 20:55h

Od nove vlade očekujemo da poštuje državu Crnu Goru, Skupštinu, Ustav, donesene zakone, institucije, vladavinu prava i poštovanje ljudskih prava”, naveli su predstavnici 414 bivših radnika Kombinata aluminijuma u stečaju u odgovoru šefu Delagacije EU u Podgorici Aivu Oravu na dopis koji su nedavno dobili nakon sastanka sa njim.

“Od Vlade očekujemo realizaciju naših zakona i isplatu otpremnina, na što ih podsjećamo svakodnevno mirnim protestima”, istakli su penzioneri KAP-a zahvaljujući se Oravu što ih je primio na razgovor.

Penzioneri KAP-a potražuju 5,45 miliona eura otpremnina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza i Zakonom o budžetu za ovu godinu.

Šef Delegacije Orav poručio im je u odgovoru da ta institucija ”ne može da interveniše po pojedinačnim slučajevima”, i uputio ih da zaštitu svojih prava traže u skladu s pravnim sistemom Crne Gore. Orav je naveo da je informacija koju su dobili od bivših radnika KAP-a ”veoma korisna” za njih u monitoringu sistema u Crnoj Gori, “posebno u vezi sa sprovođenjem sudskih odluka i poštovanjem socijalnih prava”.

“Poštujemo vaše razumijevanje za našu tešku situaciju, a raduje nas vaš optimizam da će naši problem biti propisno riješeni od strane nadležnih tijela sa čim ste potvrdili naše uvjerenje u to, od kojeg ne odustajemo do konačne realizacije”, istakli su penzioneri KAP-a.

Oni su se složili sa Oravom da se žalbe o kršenju zakona moraju razmatrati u skladu sa pravnim sistemom Crne Gore, a nakon toga slijedi obraćanje Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

“Građani i radnici Crne Gore tražeći svoje pravo i pravdu u dijelu socijalnih i radničkih prava kroz pravni sistem, dobar dio ima osjećaj da se kroz taj postupak država brani od njih. Posebno nam je drago, što ste pokrenuli edukaciju u tom dijelu i očekujemo pozitivan ishod”, dodaje se dalje u odgovoru penzionera KAP-a Oravu.