Skupština jednoglasno usvojila rebalans budžeta

Kašnjenje na izgradnji autoputa ključni je razlog zbog koga će biti niži deficit budžeta i ukupno zaduženje. Rebalansa predviđa da deficit budžeta bude oko 130 miliona eura, a sadašnjim budžetom bilo je predviđeno da on bude 275 miliona

8 komentar(a)
Skupština Cetinje, Foto: Savo Prelević
25.11.2016. 16:24h

Skupština je danas jednoglasno glasovima vladajuće koalicije (DPS, SD, LP i manjinske partije) usvojila rebalansa ovogodišnjeg budžeta po skraćenom postupku bez prisustva opozicije koja bojkotuje parlament.

Ukupno je glasao 41 poslanik. Sjednici nije prisustvovao odlazeći premijer i poslanik DPS -a Milo Đukanović.

Rebalans nije prošao raspravu na matičnim odboru za ekonomiju i ostalim odborima, jer ta tijela nijesu konstituisana. Poslovnikom parlamenta je omogućeno da se neki akt po skraćenom postupku usvoji bez rasprave na matičnim odborima.

Pomoćnik ministra finasija Nikola Vukićević je u ime Vlade obrazložio predlog rebalansa. On je kazao da su razlozi zbog kojih se radi rebalans budžeta nedostatak novca za isplatu naknada majkama sa troje i više djece i za plate zaposlenima u javnom sektoru. Vukićević je kazao da su u rebalans uključeni i zahtjevi potrošačkih jedinica za novcem koji im nedostaje za izmirenje prispjelih obaveza, a što nije bilo planirano ovogodišnjim budžetom. Među tim zahtjevima je i onaj iz Fonda zdravstva od 33 miliona eura koliko ta institucija ima neizmirenih obaveza.

Naknade majkama sa troje i više djece za oktobar trebale su da budu isplaćene do 10 novembra.

Reabalans mora da se objavi u Službenom listu što će biti početkom sledeće sedmice.

Za isplatu naknada majkama sa troje i više djece, plata i neizmirenih obaveza potrošačkih jedinica rebalansom su u odnosu na aktuelni budžet tekući izdaci povećati za oko 40 miliona eura, a budžet državnih fodova za oko 50 miliona.

Kašnjenje na izgradnji autoputa ključni je razlog zbog koga će biti niži deficit budžeta i ukupno zaduženje. Rebalansa predviđa da deficit budžeta bude oko 130 miliona eura, a sadašnjim budžetom bilo je predviđeno da on bude 275 miliona. Ukupno zaduženje države ove godine trebalo je da bude 688 miliona, ali zbog kašnjenja radova na autoputu nije povučen planirani dio kineskog kredita, pa će zaduženje iznositi 550 miliona eura.

Sastavni dio rebalansa je novo zaduženje od 100 miliona eura na domaćem tržištu kroz emisiju obveznica, a očekuje se da izvorni prihodi budu uvećani za oko 25 miliona zbog bolje naplate poreza.

Poslanici vladajuće koalicije u diskusijama su ponovili poznate razloge zbog kojih se donosi rebalans. Ocijenili su da je usvajanje hitno da ne bi kasnilo servisiranje tekućih obaveza iz budžeta.

Odlazeći ministar finasija i poslanik Raško Konjević (SDP) u julu je predložio da parlament usvoji rebalans, ali odlazeći potpredsjendik Vlade za ekonomsku politiku i poslanik SD -a Vujica Lazović je zbog izbora držao taj akt u svojim fiokama. Lazović je prije izbora vrdio da rebalans nije nužan, dok je juče iz poslaničkih klupa kazao da se taj akt donosi “ blagovremeno”.

“Mogli smo ga usvojiti ljetos, ali bi sada morali to ponovo raditi” kazao je Lazović.

Budžet umanjen zbog toga što kasni izgradnja autoputa

Kapitalni budžet umanjen je za oko 219 miliona eura i u toj sumi dominantno umanjenje od 214 miliona eura je zbog toga što kasni izgradnja autoputa.

Za jedan od najvažnijih kapitalnih projekata - autoput, od početka oktobra potrošeno je svega pet od 240 miliona eura.

Ta stavka u rebalansa je oko 32 miliona eura, ali je moguće da ni taj novac ne bude iskorišćen do kraja godine.

Lazović je rekao da nije “strašno” što su pripremni radovi za izgradnju autoputa trajali duže nego što je planirano.