Adaptacija Doma revolucije počeće sljedeće godine

„To znači da će deset odsto unutrašnje površine biti adaptirano za kafiće, radionice ili kancelarije, dok će 20 odsto činiti promenadu, odnosno javne prostore koji se novim uređenjem terena povezuju sa unutrašnjim dijelom objekta“, pojasnio je vođa projekta Boštjan Vuga

70 pregleda6 komentar(a)
dom revolucije nikšić, Foto: Svetlana Mandić
22.11.2016. 15:17h

Adaptacija Doma revolucije u Nikšiću počeće sljedeće godine, a za ovaj višegodišnji projekat koji se predlaže za Kapitalni budžet, plan je da se samo u 2017. godini obezbijedi 1,5 miliona eura. Završetak projektnog rješenja očekuje se u prvom kvartalu 2017. godine.

To je jedan od zaključaka današnjeg sastanka ministra Branimira Gvozdenovića i predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma i Direkcije javnih radova sa arhitektama iz slovenačke firme „Sadar i Vuga“, švajcarke „HHF“ i „Arhicon“-a iz Podgorice, koji su pobijedili na konkursu za idejno rješenje adaptacije i rekonstrukcije objekta Dom revolucije.

Ministar Branimir Gvozdenović je na sastanku istakao da je veliki iskorak i uspjeh što je otklonjena dilema da li treba rušiti ili adaptirati Dom revolucije i da će se nakon završetka glavnog projekta ući u fazu dobijanja potrebnih dozvola i početak radova.

"Dom revolucije treba da bude objekat koji će Nikšićani ali i ostali građani posjećivati i u kome će raditi, a koji će gradu pod Trebjesom dati novu svrhu i energiju", kazao je Gvozdenović.

Kako je poručeno sa sastanka, osnovna namjera je da Dom revolucije bude natkriven prostor siguran za korišćenje. Strategija projekta zasniva se na činjenici da veći dio objekta ostaje u zatečenom stanju, dok se investicije rade na 30 odsto ukupne površine objekta.

„To znači da će deset odsto unutrašnje površine biti adaptirano za kafiće, radionice ili kancelarije, dok će 20 odsto činiti promenadu, odnosno javne prostore koji se novim uređenjem terena povezuju sa unutrašnjim dijelom objekta“, pojasnio je vođa projekta Boštjan Vuga.

On je kazao da je u ovoj fazi 70 odsto prostora nedostrupno i da će se možda naredne generacije baviti i tim dijelom, čija je ukupna površina 21.738 m2.

Direktor Direkcije javnih radova Milan Martinović istakao je da je Direkcija kroz predlog Kapitalnog budžeta otvorila poziciju za izvođenje radova na Domu revolucije koji će početi prvih mjeseci sljedeće godine.

„Ovo je veliki projekat koji će trajati četiri, pet godina i koji će se raditi u nekoliko faza. Samo u 2017. godini za radove na adaptaciji biće uloženo milion i po eura“, kazao je Martinović.

Dom revolucije je građen po konkursnom projektu slovenačkog arhitekte Marka Mušiča, u periodu od 18. septembra 1978. kada je položen kamen temeljac, do 1989. kada su radovi obustavljeni.