Građanska opozicija: Manjine da se odrede o ponudi da formiraju vladu

Takvu vladu bi činili subjekti sa nespornim izbornim legitimitetom iza koje stoji čista podrška. Naglašeno je da je opozicija, i u takvim neregularnim uslovima, zbirno dobila 180.000 glasova, što je 7.500 glasova više od DPS-a i njegovih satelita

25 komentar(a)
Aleksa Bečić, Miodrag Lekić, Žarko Rakčević,, Foto: Luka Zeković
16.11.2016. 12:48h

Čelnici građanske opozicije konstatovali su na današnjem redovnom sastanku da očekuju od nacionalnih partija da se odrede prema ponudi da formiraju manjinsku vladu koja bi obavljala sve ustavne nadležnosti i pripremala uslove za slobodne i fer izbore, saopšteno je danas nakon sastanka.

Predstavnici koalicije KLJUČ Miodrag Lekić (Demos), Žarko Rakčević (URA), Danijela Pavićević (SNP), predsjednik Demokrata Aleksa Bečić i predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić ocijenili su da je formiranje manjinske vlade, kojoj je DF najavio podršku bez učešća u njoj, jedini pravedni ishod neregularnih i neslobodnih izbora 16. oktobra. Ponovili su da su, pored opozicionih subjekata, najveća žrtva prakse DPS-a i njegovih satelita da kupuju glasove i namještaju izborni rezultat upravo nacionalne stranke čiji je broj poslanika u ovom sazivu Skupštine Crne Gore zbog takve prakse sveden na istorijski minimum. Takvu vladu bi činili subjekti sa nespornim izbornim legitimitetom iza koje stoji čista podrška. Naglašeno je da je opozicija, i u takvim neregularnim uslovima, zbirno dobila 180.000 glasova, što je 7.500 glasova više od DPS-a i njegovih satelita.

"Ponavljamo spremnost za razgovore sa nacionalnim partijama na kojima bi se definisali svi detalji i mogući modaliteti formiranja manjinske vlade. Polazeći od ukupne odgovornosti svih aktera, uključujući i nacionalne partije, ukazujemo da je osnovni princip demokratije razgovor svih koji žele da doprinesu razrješavanju duboke političke krize", istaknuto je na sastanku.

Dogovoreno je da građanska opozicija u petak objavi Izvještaj o povredi prava i sloboda građana na izborima 16. oktobra. Nakon toga će Izvještaj, koji je pripremila radna grupa građanske opozicije, biti prezentovan predstavnicima međunarodne zajednice u Podgorici i poslat na relevantne međunarodne adrese.

Čelnici građanske opozicije su se saglasili i iskazali punu spremnost da se što skorije konstituiše nova demokratska vlast u Budvi i Kotoru na bazi ustaljenih demokratskih principa koalicione saradnje i jasno izražene volje građana.