Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog: Počela izrada PUP-a

Nastavljena je akcija obnove starih i izgradnje novih dječijih i sportskih igrališta, rekonstrukcija fasada, urađena su i idejna rješenja za pametne (solarne) klupe

138 pregleda0 komentar(a)
Nikša Grgurović, Foto: Slavica Kosić
15.11.2016. 14:55h

Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog učestvovala je u saradnji sa hrvatskim i bosanskim agencijama na IPA konkursu “Interreg hr-ba-me 2014-2016” “ sa četiri projekta, kazao je na današnjoj konfereniciji za novinare direkotor Nikša Grgurević. To su: Putevima Ćira, Popločavanje ulica u hercegnovskom Starom gradu, Izgradnja adrenalinskog parka na Vrbanju i Sakupljanje samoniklog bilja.

"Putevima ćira” je projekat izgradnje biciklističke staze u dužini od 7 kilometara, od Debelog brijega do Igala. Riječ je o trasi kojom je nekada saobraćao popularni voz Ćiro. To je samo jedna od aktivnosti koju je Agencija realizovala u ovoj godini. U toku i izrada Parking studije Herceg Novog, kojom je već utvrđeno istraživanjem 13 parking zona da je u širem gradskom jezgru neophodno 8167 parking mjesta.

Nastavljena je akcija obnove starih i izgradnje novih dječijih i sportskih igrališta, rekonstrukcija fasada, urađena su i idejna rješenja za pametne (solarne) klupe i autobuska stajališta, parking u Đenovićima, ozelenjavanje kružnog toka u Meljinama,izrada projektne dokumenatacije za zelene površine u gradu.

Najambiciozniji posao Agencije svakako je izrada planske dokumentacije, prije svih izrada prostornog urbanističkog plana (PUP) Opštine Herceg Novi. Za izradu ovog strateškog prostornog dokumenta nagažovan je tim od 11 doktora nauka i tri magistra, a stručni rukovodilac tima je prof. dr Milica Bajić Brković, koja je doktorirala na Berkliju i član je Ban Ki Munove organizacije UN za urbanizam.

Do sada je urađena analiza postojećeg stanja, anketa on line sa građanima, a planirane su i tri radionice, kao bi se uvažile sugestije i primjedbe građana. Formirana su i tri Savjeta nezvisnih intelektualaca koji će dati moguće smjernice razvoja grada: za strateški razvoj, za infrastrukturu i za turizam i ekonomski razvoj. U budžetu Opštine za izradu PUP a opredjeljeno je 300 hiljada eura, a rok za završetak je 12 mjeseci.