Mimoza Group: Sjekli smo suva i bolesna stabla, posadićemo nova

"Obavezali smo se da ćemo na istoj parceli posaditi više stabala nego što ih je do sad bilo, kada novi hotel bude završen. Cijelo zelenilo oko hotela hortikulturalno će u potpunosti odgovarati estetici Tivta, kao mediteranskog grada zdravog i zelenog bilja, odnosno zelenila koje u potpunosti odgovara glavnom tivatskom šetalištu, odnosno građanima i gostima grada"

298 pregleda3 komentar(a)
15.11.2016. 09:41h

Izvršna direktorica kompanije "Mimoza Group" iz Tivta Anastazija Lašmanova kazala je da su saradnici te kompanije u nedjelju u parku bivšeg hotela "Mimoza" u centru Tivta "posjekli isključivo suva i bolesna stabla".

Zbog nenajavljene i zvanično neodoborene sječe dijela stabala u parku bivšeg hotela kojeg je nedavno "Mimoza Gropu" kupila i srušila jer želi da na mjestu stare "Mimoze" podigne novi luksuzni kondo-hotel, sa ogorčenjem su reagovali građani, a Komunalna inspekcija Opštine Tivat zaustavila je sječu i o svemu obavijestila državnu Ekološku inspekciju.

U sječi je stradalo više stabala pitospora, primorksog hrasta, lovora, glicinije i drugog nižeg rastinja, dok je intervencija inspekcije spriječila šege da pređu na jedno ogromno stablo primorskog bora koje su radnici, Kako je kazao načelnik Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković, takođe imali namjeru da posijeku.

"Naši saradnici posjekli su isključivo suva i bolesna stabla koja su se nalazila u okolini nekadašnjeg hotela "Mimoza", dok smo se obavezali da ćemo na istoj parceli posaditi više stabala nego što ih je do sad bilo, kada novi hotel bude završen. Cijelo zelenilo oko hotela hortikulturalno će u potpunosti odgovarati estetici Tivta, kao mediteranskog grada zdravog i zelenog bilja, odnosno zelenila koje u potpunosti odgovara glavnom tivatskom šetalištu, odnosno građanima i gostima našeg grada", kazala je "Vijestima" izvršna direktorica kompanije "Mimoza Group", Anastasija Lašmanova.

Reagujući na tekst "Bez dozvole sjekli stabla u Mimozinom parku u Tivtu", Lašmanova je istakla da je "sanitarna sječa obuhvatila uklanjanje devastiranih sadnica stabala".

"Naime, zbog dugogodisnje nebrige i neodržavanja ove zelene površine, došlo je do stihijskog prerastanja biljaka u jednu zaraslu i nesređenu zelenu masu. Posječena stabla su imala deformisana, iskrivljena debla koja su se nadvijala iznad pješačke staze i predstavljala opasnost za ljude, posebno u vrijeme loših vremenskih prilika. Kapitalna stabla pinjola, eukaliptusa i primorskog bora su sačuvana i oni predstavljaju repere buduće zelene površine na kojoj će biti zasađene najreprezentativnije sadnice odraslih mediteranskih stabala i drugog zelenila". kazala je Lašmanova.

Dodala je da kompanija čija je ona direktorica, očekuje "podršku lokalne zajednice i građana Tivta u realizaciji ove velike investicije tj. hotela sa pet zvjezdica koja će otvoriti više od 100 novih radnih mjesta".

"Ova investicija će stari hotel od dvije zvjedice, zamijeniti novim, modernijim hotelom rađenim po najvišim arhitektonskim standardima, koji će u potpunosti odgovarati novom imidžu grada Tivta", zakjučila je Lašmanova.

Država se pita za sječu u parku

Iz Opštine Tivat tvrde da su preduzeli sve kako bi zaustavili sječu kod srušenog hotela “Mimoza” i poručili da je na potezu država.

Portparolka Opštine Branka Čelanović saopštila je da je tivatska Služba za inspekcijske poslove izašla na teren i spriječila dalju nelegalnu sječu, istakavši da je za slučaj nadležna Ekološka inspekcija.

"Komunalna inspektorka Opštine Tivat Helga Ivović je sačinila zabilješku i ista će biti proslijeđena Ekološkoj inpekciji", navela je Čelanovićeva.

Čelanovićeva je navela da je Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost preduzeo "sve moguće mjere u ovom trenutku".

"Sekretarijat je kontaktirao i direktorku kompanije 'Mimoza Group' Anastasiju Lašmanovu i ukazao joj na pogrešan pristup, sa čim u vezi je istoj ukazano da se apsolutno ne smije vršiti bilo kakva sječa stabala i ona je isto prihvatila i obećala da neće bez odobrenja vršiti bilo kakvu dalju sječu".

“Mimoza Group“, iza koje stoji ruski kapital, prije nekoliko mjeseci je za 6,5 miliona eura kupila hotel "Mimoza" od istoimenog tivatskog tuističkog preduzeća, koje kontrolišu biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović.

Nakon što su prošle nedjelje okončali rušenje hotela sagrađenog 1958. i istočnog krila izgrađenog petnaestak godina kasnije, novi vlasnici krenuli su da sijeku stabla.

Galerija

Mimozin park sječa FOTO: Siniša Luković
Mimozin park sječa FOTO: Siniša Luković