Preporuke povodom poplava na sjeveru

Uprava preporučuje držaocima životinja na poplavljenim područjima da nakon povlačenja vode očiste svoje objekte za smještaj životinja, pomoćnih objekata, objekata za smještaj hrane za životinje i dvorišta i, u saradnji sa lokalnim veterinarskim ambulantama, izvrše dezinfekciju i deratizaciju tih objekata na svom gazdinstvu

79 pregleda0 komentar(a)
poplave Mojkovac, Foto: Čitalac reporter
10.11.2016. 16:40h

U poplavljenim sjevernim opštinama veliki je broj domaćinstava na kojima se drže životinje i realan je rizik od nastanka zaraznih i drugih bolesti kod životinja nakon povlačenja vode, saopšteno je iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

Uprava je, zbog povećanih rizika sa aspekta bezbjednosti hrane i očuvanja zdravlja životinja i zdravstvenog stanja bilja u oblastima poplavljenih opština na sjeveru, dala preporuke domaćinstvima na tim područjima.

“Imajući u vidu da se na ovim područjima nalazi veliki broj domaćinstava na kojima se drže životinje, realan je rizik od nastanka zaraznih i drugih bolesti kod životinja nakon povlačenja vode”, kazali su iz Uprave.

Kako navode, u takvim situacijama moguća je pojava crijevnih i respiratornih infekcija, učestalija pojava mastitisa kod životinja, kao i poremećaji u ishrani zbog higijenski neispravne hrane za životinje i vode za njihovo napajanje.

Istovremeno, dodaje se u saopštenju, moguća je i pojava većeg broja glodara koja može usloviti pojavu određenih bolesti čiji su oni prenosioci.

Uprava preporučuje držaocima životinja na poplavljenim područjima da nakon povlačenja vode očiste svoje objekte za smještaj životinja, pomoćnih objekata, objekata za smještaj hrane za životinje i dvorišta i, u saradnji sa lokalnim veterinarskim ambulantama, izvrše dezinfekciju i deratizaciju tih objekata na svom gazdinstvu.

Preporučeno im je i da ne koriste hranu za životinje (sijeno i slično) koja je bila potopljena, obavezno obave pregled svinjskog mesa na trihinelozu u veterinarskoj ambulanti u slučaju klanja svinja u domaćinstvu za sopstvene potrebe.

Oni treba i da preduzmu dodatne mjere predostrožnosti u smislu poboljšanja zoohigijenskih uslova za držanje životinja (kvalitetnija ishrana, provjetravanje objekata u cilju smanjenja vlažnosti, onemogućavanje kontakta sa životinjama sa drugih gazdinstava, redovno pranje i dezinfekcija opreme i pribora za mužu).

Držaocima životinja se preporuluje da blagovremeno obavijeste lokalnu veterinarsku ambulantu o svim uočenim promjenama zdravstvenog stanja svojih životinja.

“Stanovnicima koji gaje povrće u svojim baštama, takođe, se preporučuje niz aktivnosti. Ukoliko je bašta bila pod uticajem vode koja je nastala kao posljedica poplava, povrće može sadržati kontaminente koji mogu da ugroze zdravlje ljudi, a naročito onih sa slabijim imunim sistemom. Savjet je da se sve što je zahvaćeno poplavom baci na otpad na propisan način”, navode iz Uprave.

Preporučeno im je da bace svo povrće koje se konzumira svježe (zelena salata, kupus, raštan), kao i zeleno lisnato povrće poput spanaća, blitve, rukole, “jer ne postoji mogućnost da se ovakvo povrće efikasno očisti zbog karakterističnih nabora na kojima se mogu zadržati bakterije i drugi kontaminenti”.

Iz Uprave dodaju da kuvanje povrća uklanja patogene, ali ne uklanja industrijske i hemijske kontaminente i da ostalo voće i povrće može biti spašeno u zavisnosti od vremena berbe.

Kako navode, ukoliko se berba vrši nekoliko nedjelja poslije poplave, biljke treba oprati, oljuštiti i skuvati.

“Prije berbe provjeriti da li su plodovi mekani, naprsli ili imaju fizička oštećenja i u tom slučaju ih ne treba koristiti. Cjelovito voće i povrće se može jesti, ukoliko se prethodno dobro opere vodom za piće, oljušti i skuva. Izbjegavajte mogućnosti unakrsne kontaminaciju sa površinama kojima se priprema hrana”, naveli su iz uprave.

Oni su poručili da mekano povrće (paradajz, patlidžan, tikvice, krastavac) nije bezbjedno i predstavlja visoki rizik po zdravlje, da povrće kod kojeg se razvio cvijet prije poplave (poput brokolija, karfiola) do berbe edstavlja nedefinisan rizik odnosno kada se plod razvije, pere se i kuva, ali rizik i dalje postoji.

“Povrće koje raste pod zemljom, poput krompira, šargarepe i cvekle bi trebalo da bude bezbjedno, ukoliko je od poplave do berbe prošlo minimum četiri nedjelje, pri čemu je pranje i priprema po upustvu obavezujuća”, kaže se u saopštenju Uprave.

Kako se dodaje, povrće koje je procvjetalo nakon poplave trebalo bi da je bezbjedno za upotrebu.

“Da biste zaštitili voće i povrće koje nije bilo direktno zahvaćeno poplavom, perite ruke prije i poslije berbe, ne ulazite u kuću sa obućom koju ste nosili u bašti i presvucite odjeću. Nemojte prodavati voće i povrće iz potpoljenih bašta, jer možete ugroziti zdravlje drugih ljudi. Ukoliko imate bilo kakvih nedoumica oko bezbjednosti voća i povrća iz vaše bašte, obratite se lokalnoj savjetodavnoj službi”, rekli su iz Uprave.