Nakon ceremonije: Tramp, Putin i drugi svjetski čelnici na ručku s Makronom

Francuski predsjednik će govoriti o prošlosti, ali iznad svega će iskoristiti priliku da prense svoju političku poruku u prilog multilateralizma u međunarodnim odnosima u trenutku kada je sve više zemalja naklonjeno da mu okrene leđa, među prvima SAD, najveća sila svijeta

160 pregleda0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
11.11.2018. 15:44h

Francuski predsjednik Emanuel Makron priredio je ručak za svjetske vođe i zvaničnika u Jelisejskoj palati poslije završetka ceremonije povodom stogodišnjice od potpisivanja primirja kojim je završen Prvi svjetski rat.

Komemoraciji u podnožju Trijumfalne kapije prisustvovalo je blizu 80 šefova vlada ili država zemalja pobjednica ali i poraženih u Prvom svjetskom ratu.

Predsjednik SAD Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin sjedjeli su na ručku za glavnim stolom blizu Makrona.

Među drugim gostima za stolom domaćina su izraelski premijer Benjamin Netanjahu, njemačka kancelarka Angela Merkel, kanadski premijer Džastin Trudo, marokanski kralj Mohamed VI, španski kralj Felipe VI i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Supružnici i pratioci šefova država i vlada pozvani su na ručak koji priređuje francuska prva dama Brižit Makron u palati Versaj zapadno od Pariza. Poslije toga će biti održan privatni koncert Bečke filharmonije.

Makron je na današnjoj komemoraciji govorio o tome da jačaju "stari demoni" koji su izazvali Prvi svjetski rat i milione mrtvih. "Patriotizam je prava suprotnost nacioanilizmu. Nacionalizam je izdaja patriotizma", rekao je Makron.

Svjetski lideri na čelu s francuskim predsjednikom Emanulelom Makronom i njegovom suprugom Brižit, stigli su ranije do Trijumfalne kapije u Parizu, gdje se održavala centralna komemoracija 100 godina od kraja Prvog svjetskog rata, djelimično hodajući Šanzelizeom.

Američki predsjednik Donald Tramp i ruski predsjednik Vladimir Putin, iz bezbjednosnih razloga, došli su odvojeno.

Ceremonija obilježavanja stote godišnjice kraja Velikog rata počela je s malim zakašnjenjem, nešto poslije 11 sati. Tačno u 11 sati 11. novembra 1918. je potpisano primirje.

Intonirana je francuska himna i Makron je izvršio smotru vojnika.

>>> "Lažni mirotvorac": Feministkinja u toplesu "presjekla" konvoj predsjednika SAD <<<

Čuveni violončelista Jo-Jo Ma će odsvirati svitu Baha, a pjevačica Andželik Kidžo će pjevati u sjećanje na kolonijalne trupe, đaci će čitati svjedočenja iz 1918. i Emanuel Makron će održati govor i zatim oživjeti plamen kod Trijumfalne kapije uz zvuke Ravelovog "Bolera".

Francuski predsjednik će govoriti o prošlosti, ali iznad svega će iskoristiti priliku da prense svoju političku poruku u prilog multilateralizma u međunarodnim odnosima u trenutku kada je sve više zemalja naklonjeno da mu okrene leđa, među prvima SAD, najveća sila svijeta.

Galerija