UNICEF: Gotovo 300 miliona djece udiše zagađen vazduh

"Zagađenost vazduha je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još milionima djece svaki dan"

59 pregleda0 komentar(a)
zagađenje vazduha, Foto: Reuters
31.10.2016. 15:50h

Blizu 300 miliona djece u svijetu živi na mjestima gdje je vazduh toliko zagađen da kod njih može izazvati ozbiljne fizičke probleme, uključujući mogućnost ugrožavanja razvoja njihovog mozga.

Gotovo svako sedmo dijete u svijetu udiše spoljni vazduh koji je najmanje šest puta zagađeniji u odnosu na nivo koji propisuju međunarodni standardi, pokazala je studija agencije UN za djecu, UNICEF-a, koji je zagađenost vazduha prozvao glavnim faktorom dječjeg mortaliteta.

Izvještaj UNICEF-a je objavljen sedam dana prije godišnjih pregovora UN-a o klimatskim promjenama, koji će se održati u Maroku između 7. i 18. novembra, prenosi Radio SLobodna Evropa.

Agencija koja promoviše prava djece, traži od svjetskih lidera da preduzmu hitne mjere za smanjenje zagađenosti vazduha u svojim zemljama.

"Zagađenost vazduha je značajan faktor koji svake godine doprinosi smrti blizu 600.000 djece mlađe od pet godina i ugrožava živote i budućnost još milionima djece svaki dan", izjavio je izvršni direktor UNICEF-a Entoni Lejk.

UNICEF ukazuje da satelitski snimci potvrđuju da blizu dvije milijarde djece u svijetu živi na područjima gdje zagađenje vazduha premašuje minimalni sigurnosni nivo kvaliteta vazduha koji propisuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).