Protiv urinarnih infekcija

Svi vole povremene opuštajuće kupke ali one mogu da izazovu pravi haos tamo dolje

430 pregleda0 komentar(a)
infekcije_1, Foto: SHUTTERSTOCK
31.10.2016. 12:44h

Provjerite ovih sedam važnih savjeta kako da izbjegnete infekcije urinarnog trakta:

1. Voda

Kako biste izbjegle infekcije, najbitnije je da ostanete adekvatno hidrirane. Voda pomaže da se vaš sistem ispere i onemogućava štetnim bakterijama da rastu u vašoj uretri (mokraćnoj cijevi). Povećajte unos vode za 2 čaše dnevno. Vaš cilj treba da bude 8 čaša vode svaki dan. Ovo vam odgovara? Ne brinite, ima još mnogo savjeta kako da izbjegnete infekcije urinarnog trakta.

2. Brusnica

Brusnica je uobičajeni lijek za infekcije urinarnog trakta. Ne samo da će pomoći da spriječite infekciju, nego će i ubrzati proces liječenja. Neke žene smatraju da je dovoljno da dnevno piju po jednu malu čašu soka od brusnica, dok druge više vole dodatke od brusnica. Oba načina su dobra.

3. Ne zadržavajte!

Nema razloga da zadržavate mokraću u sebi! Ako osjećate potrebu, otiđite na brzinu do kupatila i obavite posao. Ako ne dozvolite tijelu da se ispere omogućavate štetnim bakterijama da rastu i iritiraju urinarni trakt. Plus, ako ste pili dovoljno vode (8 čaša ), onda je potreba da mokrite dobra stvar!

4. Ostanite čisti

Uvijek vaše intimne djelove tijela održavajte čistim i svaki dan obucite čiste gaćice. Slijedite odgovarajuće tehnike pranja i brisanja, da izbjegnete dospijevanje fekalija u uretru. Takođe, obavezna je i higijena nakon seksualnih odnosa da izbjegnete rast bilo kakvih bakterija. Voda i blagi sapun su sve što vam je potrebno.

5. Gaćice

Kada govorimo o gaćicama, dobro bi bilo da nosite one koje imaju pamučno međunožje. Ostale tkanine ne dišu lako kao pamuk ili propuste vlagu. Znamo da su te svilenkaste stvari stvarno lijepe, ali nisu pravedne prema vašoj vagini i samo će izazvati iritacije. Takođe napominjemo da mokre kupaće kostime promijenite što je prije moguće.

6. Kupanje

Svi vole povremene opuštajuće kupke ali one mogu da izazovu pravi haos tamo dolje. Ako planirate kupku, razmislite da se prvo istuširate da izbjegnete širenje bakterija.Koristite ih rijetko i kao posebne tretmane.

7. Mirisni ženstveni proizvodi

Mnoge žene smatraju da su samosvjesne i smatraju da je neophodno nositi ženske sprejeve za higijenu i koristi mirisne preparate za pranje/tuširanje. Ovi proizvodi mogu napraviti više štete nego koristi i većina ginekologa će vam reći da ovi proizvodi zaista nisu neophodni. Hemijske materije u ovoj vrsti proizvoda će najvjerovatnije iritirati i uzrokovati probleme. Naše vagine se prirodno čiste i ove vrste proizvoda mogu uništiti dobre bakterije koje su nam potrebne.