Opozicija želi vanredne izbore u Podgorici

Odbornica DF-a Branka Bošnjak ocijenila je da su Podgorici potrebni vanredni izbori, jer narod više vjeruje opoziciji

82 pregleda23 komentar(a)
Podgorica, vremenska, Foto: Zoran Đurić
31.10.2016. 06:31h

Opozicija je na prethodnim republičkim izborima u Podgorici imala 8.000 glasova više od DPS-a i njihovih koalicionih partnera, što pokazuje da DPS isključivo vlada zahvaljujući raznim manipulacijama, "marifetlucima", krađi volje građana i političkoj korupciji, ocijenili su predstavnici opozicije u Skupštini glavnog grada.

Iz DPS-a, međutim, tvrde da je ta partija na parlamentarnim izborima u Podgorici ostvarila odličan rezultat i dala odlučujući doprinos pobjedi DPS-a na državnom nivou.

Odbornica DF-a Branka Bošnjak ocijenila je da su Podgorici potrebni vanredni izbori, jer je volja građana potpuno iznevjerena i trenutna vlast nema njihovo povjerenje, "što se osjeća na svakom koraku".

"Izbori su dodatno pokazali i ogolili činjenicu da je vlast u glavnom gradu potpuno nelegitimna. Opozicija je dobila preko 8.000 glasova više u odnosu na DPS i njihove koalicione partnere u glavnom gradu. Socijaldemokrate čak nijesu prešle ni cenzus u Podgorici", kazala je Bošnjak.

Ona je ocijenila da je taj rezultat "potvrda da DPS isključivo vlada zahvaljujući raznim manipulacijama, krađi volje građana i političkoj korupciji". To, kako je ocijenila, nije ništa novo, jer se već u više mandata Skupština glavnog grada konstituiše pomoću nekog od ovih DPS mehanizama.

"Ali tako nešto će se ubrzo pokazati neodrživim i DPS ce otići na političku deponiju, kao kriminalna politička organizacija, navikla da vlada na manipulacijama i krađi glasova", kazala je Bošnjak.

Iz Demokratske Crne Gore "Vijestima" je saopšteno da su rezultati parlamentarnih izbora najbolji pokazatelj da Podgorica ostaje opoziciona sredina.

"Ovog puta, DPS je ubjedljivije nego ranije poražen. Svakom građaninu Podgorice bi trebalo da služi na čast to što DPS po broju glasova i mandata nikad nije bio pobjednik bilo kojih izbora u glavnom gradu, ali smo sigurni da nikome nije lagodno nakon što je uvijek, samo njima znanim mahinacijama i marifetlucima, uz pomoć političke korupcije, dolazila do većine", saopštile su Demokrate.

Iz te partije je saopšteno da je nakon izbora 16. oktobra i volje građana Podgorice izražene na njima, svima jasno da je pitanje mjeseci kad će se Glavnim gradom upravljati na odgovorniji, stručniji i pošteniji način, "a odgovornost, poštenje i DPS nikad nisu mogli ni u istu rečenicu".

"Dakle, uskoro će DPS pasti i u Glavnom gradu", poručile su Demokrate, navodeći da je Crnoj Gori potrebna smjena generacija.

Predsjednik kluba odbornika DPS-a u Skupštini glavnog grada, Momčilo Vujošević, međutim, tvrdi da je DPS na parlamentarnim izborima u Podgorici ostvario odličan rezultat i dao odlučujući doprinos pobjedi partije na državnom nivou.

“Jasno je da su dominantne teme tokom predizborne kampanje bile procesi evropskih i NATO integracija, kao uslova očuvanja državnosti Crne Gore i suštinskih pitanja budućnosti naše zemlje”, kazao je on.

Demokrate: Građani neće vlast koja ih je ostavila bez posla

Građani su, kako tvrde Demokrate, poručili da ne žele korupcijom i kriminalom zakorelu trodecenijsku vlast, koja ih je ostavila bez posla, zatvorila im i pokrala fabrike, a otvorila im nekoliko kafića i kladionica, kako bi stvorila privid normalnog života.

"Ovi rezultati su pokazali i nešto mnogo važnije: podrška Demokratama, kao najmlađem, najdosljednijem i najperspektivnijem političkom subjektu na političkoj sceni Crne Gore, iz dana u dan raste. To je potvrda da se naša principijelna politika i parola da je "i riječ zakon" i te kako cijeni, ali i dokaz da smo aktiviranjem ogromnog broja apstinenata počeli da ostvarujemo jedan od programskih ciljeva - vraćanje vjere u politiku i političare", navode iz te partije.

Vujošević je kazao da visok nivo političke kulture građana podrazumijeva i jasnu razliku između izbora na različitim nivoima, prvenstveno zbog razlike u temama, kao i kadrovskoj i programskoj ponudi na izborima.

"Zato ne možemo stavljati znak jednakosti između njih, ali odličan izborni rezultat DPS je potvrdio da građani Podgorice generalno najviše povjerenja imaju u našu partiju i nedvosmisleno je utabao put i za naredne izborne pobjede DPS-a na svim nivoima", istakao je Vujošević.