Sudski postupak ulazi u osmu godinu: "Petorica Pođana su umrli ne dočekavši pravdu"

Mještani su i danas isključeni sa vodovodne mreže, sve kuće nisu sanirane, a nijedan stanovnik tog naselja nije dobio odštetu

205 pregleda2 komentar(a)
Podi, klizište, Foto: Slavica Kosić
27.10.2016. 14:31h

Sudski postupak u kome grupa mještana naselja Mištica u selu Podi traži odštetu za kuće i imanja stradala zbog klizišta, ulazi u osmu godinu.

Oni su tužili Opštinu Herceg Novi, preduzeće Prijedor putevi koje je izvodilo radove, investitora Univerzal Monte i AD Prvoborac koji je prvi formirao deponiju, za nadoknadu štete nastale zbog pokretanja klizišta prilikom izgradnje puta Meljine-Petijevići .

"Petorica Pođana kojima su kuće oštećene u klizištu, su preminuli. Umrli su ne dočekavši pravdu", kaže Milisav Mića Knežević jedan od mještana kome je oštećena kuća.

Polovinom februara 2008. godine godine u naselju Mištica pokrenuto je klizište koje je oštetilo 24 kuće, putnu, elektro i vodovodnu infrastrukturu.

Klizište se pojavilo nakon što je izvođač radova na putnom pravcu Meljine-Petijevići, firma Prijedor putevi, deponovao oko 300.000 kubika kamena i zemlje iznad naselja.

To je izmijenilo tokove podzemnih voda i prouzrokovalo pomjeranje tla.

Prije godinu i po, Osnovni sud u Herceg Novom je donio presudu kojom je utvrđena neosporna krivica izvođača radova.

Sanacija terena u tom dijelu Poda, završena je prije godinu. Na dubini od 10-13 metara pobodeno je 57 šipova i ta konstrukcija je uvezana sa naglavnom gredom koja sada čini lokalni put. Uz put su izgrađeni odvodni kanali sa drenažnim cijevima. Urađeni su potporni zidovi, a mještanima čije su kuće uz trasu puta izvedene su minimalne sanacije objekata i uređenje terena: trotoari, potporni i parapetni zidovi.

Ali mještani su i danas isključeni sa vodovodne mreže, sve kuće nisu sanirane, a nijedan stanovnik tog naselja nije dobio odštetu.

Prema procjeni sudskih vještaka šteta na pojedinim stambenim objektima iznosi preko 100.000 eura.