Za zgradu od sedam spratova najbolji rad „Atlantis”

Đukanović je vlasnik zgrade nekadašnje Direkcije pošta, jer je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura

218 pregleda3 komentar(a)
Agencija za zaštitu ličnih podataka, Foto: Vesko BELOJEVIĆ
24.10.2016. 19:38h

Na konkursu za idejno arhitektonsko rješenje za buduću zgradu, koja će se graditi na mjestu sadašnje u kojoj su Agencija za zaštitu ličnih podataka i Zavod za meteorologiju kod mosta braće Zlatičanin u Podgorici, prvo mjesto osvojio je rad „Atlantis”, arhitekata Slavka Lekića i Andreja Mitrovića.

Postojeća zgrada, koja je nekada bila Direkcija pošta, vlasništvo je premijerovog brata Aca Đukanovića, jer je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura. Kako se navodi u dokumentaciji Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, buduća zgrada će biti od 3.930 metara kvadratnih, a imaće dvije etaže podruma, prizemlje i sedam spratova .

Konkurs je raspisao Sekretarijat za planiranje i uređenje prostora i zaštitu životne sredine, naručio ga ja Aco Đukanović, a sproveo njegov Republički zavod za urbanizam i projektovanje (RZUP).

Drugu nagradu dobio je rad pod nazivom „Jabuka japanska”, koji su uradili dr Iskra Đurić, arhitekte Jasmin Đečević i Luka Binareli, a treće „Twisted floors” arhitekte Nikole Ž.Radovića. Đukanoviću je, kako se navodi u dokumentu, predloženo da se rekonstrukcija objekta mješovite namjene odradi u formi privatno-javnog partnerstva, „gdje bi se definisali modaliteti komercijalne eksploatacije prizemlja i prvog sprata objekata u toj zoni”.

“ Objekat mješovite namjene sa centralnim sadržajima, projektovati kao poslovnu zgradu spratnosti P+7 sa dvije podzemne etaže namijenjene garažiranju vozila korisnika objekta. Sa centralnim sadržajima na dijelu prizemlja, a u ostalim etažama planirati poslovne sadržaje kancelarijskog tipa sa svakom etažom kao nezavisnom poslovnim jedinicom”, navodi se u dokumentaciji.

Na mjestu zgrade RZUP planom je predviđeno da se izgradi stambeno-poslovna zgrada preko 25.000 kvadrata, a na zahtjev Đukanovića spratnost nije ograničena, odnosno odrediće se konkursom.