Humanitarna pomoć na granici Venecuele, Maduro: Politička predstava

Maduro je odbio humanitarni konvoj nazvavši ga “političkom predstavom” i rekao je da će ostati na dužnosti usprkos desetinama zemalja širom svijeta koje su priznale opozicionog čelnika Huana Gvaida kao privremenog predsjednika

750 pregleda1 komentar(a)
Venecuelanski vojnik na granici sa Kolumbijom, Foto: Reuters
08.02.2019. 10:29h

Kamioni s humanitarnom pomoći za krizom pogođenu Venecuelu doputovali su u kolumbijski pogranični grad Kukutu u četvrtak dok diplomatski izolovan predsjednik Nikolas Maduro izgleda namjerava blokirati njihov ulazak u zemlju u jeku sve veće političke krize.

Humanitarni konvoj pojačao je pritisak na Madura nekoliko sati nakon što je grupa koju podržava Evropska unija pozvala na dijalog i izbore. Evropski i latinoamerički čelnici sastali su se u četvrtak u urugvajskom glavnom gradu Montevideu kako bi razgovarali o planu za rješavanje sve ozbiljnije krize u Venecueli, pozivajući međunarodnu zajednicu da se suzdrži od direktne intervencije.

Međunarodna kontaktna grupa (ICG) za Venecuelu pozvala je da se zauzme nedirektaniji pristup od onog koji zagovaraju Sjedinjene Države i neke latinoameričke zemlje.

Visoka predstavnica EU-a za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini kazala je da se zauzimaju za mirno i političko rješenje krize, dodajući da rješenje u kranjem mora pronaći narod Venecuele.

Maduro je odbio humanitarni konvoj nazvavši ga “političkom predstavom” i rekao je da će ostati na dužnosti usprkos desetinama zemalja širom svijeta koje su priznale opozicionog čelnika Huana Gvaida kao privremenog predsjednika.

U pratnji policijskih motocikala, kamioni su ušli u Kukutu i sada se čeka da se vidi hoće li Madurova vlada ukloniti blokade s ceste i pustiti humanitarni konvoj da prođe.

Preko granice s venecuelske strane grupa od šezdesetak protestanata traži da se konvoj pusti u zemlju.

Zbog privrednog sloma zemlje milioni ljudi jedva preživljavaju, a takva situacija izazvala je migrantsku krizu bez presedana u regiji.

Međutim, Maduro ne popušta glede dolaska pomoći i most koji povezuje Kolumbiju i Venecuelu i dalje je blokiran.

“Takozvana operacija ‘humanitarne pomoći’ je predstava, jeftina predstava, loša predstava”, rekoa je Maduro u intervjuu za meksičke novine La Hornada objavljenom u četvrtak.

Maduro, kojeg podržavaju njegovi saveznici iz Rusije, Kine i Turske, odbija svaku pomoć, tvrdeći da je ona uvod u američku vojnu intervenciju, podsjeća agencija Hina.

Portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova, čija zemlja je izrazila žaljenje što nije pozvana u Montevideo, nazvala je u četvrtak slanje pomoći “vrhuncem cinizma” Vašingtona. “Odluka o primjeni sile je već donesena. Sve ostalo je tek zavaravanje”, dodala je.