Naša publika mora da učestvuje u muzici

Bez obzira na žanr muzike, publika mora da bude dirnuta, tvrde članovi "Octopusa". Savremena muzika ne uspijeva uvijek u tome

68 pregleda0 komentar(a)
kvartet Octopus, Foto: Dragana Šćepanović
20.10.2016. 15:25h

Mini turneju po Crnoj Gori izraelski klavirski kvartet "Octopus" (Hobotnica) otpočeo je koncertima u kolašinskoj Školi za osnovno muzičko obrazovanje.

Djelima Nikolaja Rimskog Korsakova, Edvarda Griga, Franca Lista, Johana Sebastijana Baha, Arama Hačaturijana, ali i izvođenjenjem numere “Goro moja” grupe “Perper” u sopstevenom aranžmanu, predstavili su se, podjednako upečatljivo, prvo djeci, a zatim i njihovim starijim sugrađanima. Klavirski kvartet, koji je osnovan 2013. godine, čine pijanisti različitih generacija iz Holandije, Maroka i Izraela: Ifat Zajdel, Bart Berman, Tavor Gočman i Meir Vils.

Vils, stalni član kvarteta, za "Vijesti" kaže da je ideju za osnivanje “Octopusa” dobio nakon što je sa suprugom pogledao film “Kvartet”.

"Na kraju filma, uz odjavnu špicu čula se Bahova kompozicija. Tada sam kazao da želim pijano kvartet. Tada je počelo traženje ostalih članova kvarteta, a počeo sam od Bermana, s kojim sam i prije sarađivao. Kako smo se osjećali 'malo starijim' tražili smo u mlađima ravnotežu”, kaže Vils, koji je pored muzičke Rubin akademije u Tel Avivu, diplomirao i matematiku na Hebrejskom univerzitetu, ali i orkestralno dirigovanje na Muzičkoj Julliard školi u Jerusalimu.

Prema Bermanovim riječima, posebnost kvarteta je u "izvođenju bogatog repertoara aranžmana klasične muzike, ali i modernih originalnih komada". Osnovni cilj im je da njihova publika "učestvuje" u muzici i da je razumije. Najvažnija im je, naglašava Berman, da se “postigne kontakt sa publikom, a i da osjete uzbuđenje slušalaca". To su, kaže pijanista, koji je prije nego što je emigrirao u Izrael predavao na Roterdamskoj akademiji, u Kolašinu postigli.

"Publika je ovdje bila vrlo pažljiva i vidi se da su u potrazi za nečim novim kroz muziku. Osjetili smo istinsku zainteresovanost i usredsređenost na poruke koje smo slali”, kaže Gočman, koji je i kompozitor i pisac aranžmana, ali i pjevač člana Udiana hora.

Bez obzira na žanr muzike, publika mora da bude dirnuta, tvrde članovi “Octopusa”. Savremena muzika, smatraju, ne uspijeva uvijek u tome. Sasvim je sigurno, ocjenjuju, da je sada malo kompozitora koji će uspjeti da budu "trajna vrijednost".

"Razvoj muzičkog jezika je dug proces, koji se dešavao polagano. Najednom, taj muzički jezik je ubrzao ritam, a sada je daleko od slušaoca”, tvrdi Gočman.

Kvartet, za koji su i kritičari rekli da se radi o ansamblu "bogate tonske teksture, odlične komunikacije između dva para pijanista koji skladno stvaraju tonske pejzaže”, čak i na one koji slabije poznaju klasičnu muziku, ostavlja utisak harmonije i jake posvećenosti. Svi imaju zasebne uspješne karijere, ali, tvrde, da sadašnji sastav, garantuje sklad. Međutim, do sad je nekoliko članova promijenjeno.

"Da, sklad nam je važan. Nije lako uskladiti različite karaktere, temperamente, karijere svakog od nas…Sada smo to postigli i nadam se da je publika to osjetila”, kaže Zajdel, koja je član nastavnog osoblja za klavir na Muzičkom konzevatorijumu u Tel Avivu i redovno predaje na muzičkim akademijama u još par evropskih zemlja.

Pored Kolašina, gdje su im domaćini bili Škola za osnovno muzičko obrazovanje i Centar za kulturu, izraelski kvartet nastupiće i u KIC-u “Budo Tomović” i Umjetničkoj školi za muziku i balet “Vasa Pavić" u Podgorici, kao i u hercegnovskoj muzičkoj školi. Turneju pijanista u našoj državi podržali su Savjet za kulturu i umjetnost i Nacionalna lutrija u Izraelu.

Kao turista otkrio Kolašin i vratio se na koncertni podijum

Vilas je prije tri godine sa suprugom kao turista boravio u Kolašinu i tada upoznao mještanina Željka Kostića, koji im je tokom turneje u Crnoj Gori i prevodilac. Ideju da u svoj repertoar za nastupe u Crnoj Gori uvrste i "Goro moja" dobili su od Kostićeve ćerke Bogdane.

"Divim se vašim planinama, to me privuklo kao turistu u Kolašin. Kada sam upoznao Željka, kao da me sunce ogrijalo, on nam je pokazao sve zanimljivo u Kolašinu, a nastavili smo kasnije korespondenciju. Jednog dana, vidio sam da Nacionalna lutrija Izraela sponzoriše nastupe umjetnika na 'manje komercijalnim mjestima'. Odmah sam se sjetio Kolašina i Željka i sve je brzo bilo dogovoreno uz njegovu i podršku direktorice ovdašnje muzičke škole Ružice Rakočević, od kojih sam dobio formalni poziv", kaže Vilas.