Merkel i Oland Rusiji: Bombaradovanje Alepa ratni zločin

"Jasno smo iznijeli namjeru da produžimo pauzu dok je god to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin

8 komentar(a)
Angela Merkel, Fransoa Oland, Foto: Reuters
20.10.2016. 07:50h

Lideri Njemačke i Francuske kritikovali su rano jutros Rusiju zbog napada na Alepo i istakli da ono što se tamo dešava predstavlja ratni zločion.

"Ono što se dešava u Alepu je ratni zločin, jedan od prvih zahtjeva je da bombardovanje od strane režima i njegovih ruskih saveznika mora da prestane", rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland, prenosi AFP.

"U ime Njemačke sam jasno rekla da međunarodno pravo jasno definiše ratne zločine i da je bombardovanje nehumano. Oni predstavljaju strašan problem za ljude", rekla je njemački kancelar Angela Merkel.

Oland i Merkel su na zajedničkoj konferenciji za novinare kritikovali Putina zbog vazdušnih udara Moskve u Alepu i nijesu isključili mogućnost uvođenja dodatnih sankcija Rusiji zbog toga.

Putin je jutros u Berlinu rekao da je Moskva spremna da produži humanitarnu pauzu u sirijskom gradu Alepu "dokle god je to moguće".

"Jasno smo iznijeli namjeru da produžimo pauzu dok je god to moguće, u zavisnosti od trenutne situacije na terenu i da obustavimo naše vazdušne napade", rekao je Putin.

Aktuelno primirje u Siriji mora da bude polazna tačka za humanitarnu pomoć ljudima u Alepu, rekla je Merkelova rano jutros, poslje skoro šest sati razgovora.

Merkelova je rekla da Rusija snosi značajan dio odgovornosti za humanitarnu situaciju u Siriji, ali je dodala da bez primirja nije moguće razdvojiti civile od terorista.

O eventualnim dodatnim sankcijama protiv Moskve, prema njenim riječima, biće razgovora na samitu EU koji danas počinje.

Merkel je ocijenila da su razgovori sa Putinom i Olandom bili teški, navodi Tas s.

Razgovori Merkelove i Olanda sa Putinom završeni su kasno noćas u Berlinu, bez konkretnih rezultata, a lideri Njemačke i Francuske kritikovali su Rusiju zbog vazdušnih udara u sirijskom gradu Alepu.