Ministarstvo zdravlja pripremilo dokumenta za objedinjavanje informacija iz oblasti droga

U saopštenju se kaže da Zakon o sprječavanju zloupotrebe droga predviđa osnivanje Informacione jedinice za droge u Ministarstvu zdravlja, koja će djelovati kao nacionalna kontaktna tačka nadležnim EU agencijama

118 pregleda0 komentar(a)
kokain, droga, Foto: Shutterstock.com
07.10.2016. 15:39h

Ministarstvo zdravlja pripremilo je dva dokumenata koja se odnose na oblast prikupljanja i objedinjavanja podataka i informacija iz oblasti droga, saopšteno je iz tog resora.

Ministarstvo je, shodno programu rada za ovu godinu, izradilo dva dokumenta - „Uputstva za uspostavljanje sistema za rano upozoravanje u slučaju novih psihoaktivnih supstanci“ i „Uputstva za uspostavljenje nacionalnog sistema za informacije o drogama“.

U saopštenju se kaže da je Evropska komisija podržala Ministarstvo zdravlja, kroz ekspertsku i tehničku saradnju u izradi tih dokumenata po standardima Evropske unije (EU), koji se odnose na oblast prikupljanja i objedinjavanja podataka i informacija iz oblasti droga.

„Radi se o usko specijalizovanoj oblasti, koja se u koordinaciji Ministarstva, razvija po prvi put u Crnoj Gori, pripremajući se na taj način, za buduće članstvo u EU agenciji za droge. Oba dokumenta imaju formu uputstava za sve učesnike i nosioce poslova institucija koje na na posredan ili neposredan način imaju udjela u radu u vezi problematike zloupotrebe droga“, pojasnili su iz Ministarstva.

Kako su kazali, donošenje dokumenta „Uputstva za uspostavljanje sistema za rano upozoravanje u slučaju novih psihoaktivnih supstanci“ bila je aktivnost koja je predviđena i u Strategiji Crne Gore za sprječavanje zloupotrebe droga 2013-2020, usklađenoj sa EU Strategijom za droge 2013-2020.

Iz Ministarstva su ukazali da je, iako su do sada zabilježene samo sporadične informacije o novim psihoaktivnim supstancama, neophodno osnažiti postojeće kapacitete za detektovanje novih psihoaktivnih supstanci i novih trendova u konzumaciji droga, i osigurati proaktivno djelovanje u smislu preduzimanja mjera kontrole i zaštite zdravlja građana od mogućih toksičnih dejstava novih psihoaktivnih supstanci.

Kako se navodi, glavni cilj Nacionalnog sistema ranog upozoravanja je da se obezbijedi prikupljanje kvalitativnih informacija o novim psihoaktivnim supstancama koje se pojavljuju na nacionalnom (legalnom ili ilegalnom) tržištu i brza reakcija, kao i procjena mogućih rizika koje nove psihoaktivne supstance mogu predstavljati za zdravlje korisnika i društvo, javna upozorenja i uopšteno jačanje mjera smanjenja šteta.

Cilj je i, dodaje se, zakonska kontrola i smanjenje dostupnosti novih opasnih psihoaktivnih supstanci, kao i smanjenje negativnog zdravstvenog i društvenog uticaja novih psihoaktivnih supstanci na korisničku populaciju, sprječavanje širenja nove pojave na nacionalnom nivou i brza razmjena informacija s nadležnim strukturama na evropskom nivou.

„Cilj drugog dokumenta “Uputstva za uspostavljenje nacionalnog sistema za informacije o drogama“ je prezentovanje uloge sistema za informacije drogama, kao i Evropske mreže za droge, u koju su integrisani nacionalni sistemi i čiji je funkcionalni dio svaki nacionalni sistem pojedinačno u EU, a preko nacionalnih kontaktnih tačaka ili jedinica“, rekli su iz Ministarstva.

U saopštenju se kaže da Zakon o sprječavanju zloupotrebe droga predviđa osnivanje Informacione jedinice za droge u Ministarstvu zdravlja, koja će djelovati kao nacionalna kontaktna tačka nadležnim EU agencijama.

„Jedna od njenih ključnih aktivnosti je razvoj Nacionalnog sistema za informacije o drogama u skladu sa sistemskim mehanizmom za standardizovano praćenje problematike droga u EU, radi uporedivosti na evropskom nivou, istovremeno prilagođenom potrebama, interesima i specifičnostima Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.