“Ministarstvo najveće sreće” stiže u knjižare tokom 2017.

Roj je vratila nagradu Sahitja akademije, u znak protesta zbog terora nad ljudima drugih vjera

0 komentar(a)
Arudanti Roj, Foto: Independent.co.uk
06.10.2016. 17:42h

Indijska književnica i aktivistkinja Arundati Roj izdaće novi roman nakon 20 godina, najavio je juče njen izdavač.

Roman pod nazivom “The Ministry of Utmost Happiness” ( Ministarstvo najveće sreće) trebalo bi da se pojavi u knjižarama prema riječima izdavača, kuće “Hejmiš Hamilton”, negdje tokom 2017. godine, tačno dvije decenije nakon njenog čuvenog prvenca “Bog malih stvari”, za koji je Arundati Roj nagrađena Bukerovom nagradom. U zajedničkom saopštenju za javnost, Sajmon Proser, u ime “Hejmiš Hamiltona” u Velikoj Britaniji, i Meru Gokale, ispred “Penguin Random House” u Indiji, obasuli su roman preliminarnim pohvalama, hvaleći istovremeno “izuzetno” pisanje i likove koji su “oživljeni ... i pokazuju velikodušnost i saosjećanje ... i s radošću nas podsjećaju da su riječi takođe žive”.

Sa svoje strane, pak, Arundati Roj je izjavila da joj je “drago da izvijesti da su lude duše (čak i one zlobne) u 'Ministarstvu najveće sreće' pronašle svoj put u u svijet”.

To što indijska književnica tokom minule dvije decenije nije objavila nijedan roman ne znači da nije pisala; naprotiv - aktivno se u svojim uticajnim i ubjedljivim člancima bavila situacijom u Indiji i šire. Tako je prošle godine otvorila veliku polemiku uvodnikom u dnevniku “Indijan ekspres”, gdje je navela da su milioni njenih sugrađana manjinskih vjera - muslimani, hrišćani ili pripadnici najnižih hinduističkih kasti prestravljeni jer ne znaju kada će njihove porodice i sa koje strane biti napadnute.

“Živimo u zemlji gdje državni aparatčici, zagovornici novog poretka, govore o 'nelegalnom ubistvu' neke životinje, a ne o ubistvu čovjeka, našeg sugrađanina koji ima svoje ime i prezime”, napisala je Roj u uvodniku “Indijan ekspresa”.

Na ovaj način, ona je u najmnogoljudnijoj demokratiji na svijetu dodatno rasplamsala polemiku o patriotizmu i izdaji i pridružila se listi od četrdesetak indijskih književnika, umjetnika, istoričara i naučnika, vrativši najvišu nacionalnu nagradu najprestižnije književne indijske institucije Sahitja akademije, u znak protesta što indijska vlast energičnije ne reaguje na brutalno prebijanje i usmrćivanje sugrađana drugih vjeroispovijesti.