Danilović: Nisam zabranio skup DF, to nije u nadležnosti MUP-a

“Čudim se da neko ko organizuje toliko protesta ne shvata da se radi o isključivoj nadležnosti lokalnog Centra bezbjednosti da odobri ili zabrani skup”

100 pregleda164 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Savo Prelević
28.09.2016. 17:27h

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) nije zabranilo skup Demokratskog fronta (DF), jer je to u isključivoj nadležnosti lokalnog Centra bezbjednosti, saopštio je resorni minstar, Goran Danilović. On je kazao da su tvrdnje DF-a da je MUP zabranio njihov skup koji je održan u utorak brutalna neistina čija je namjera da nanese štetu MUP-u i ministru lično. “Nedopustivo je da moje dojučeranje kolege kažu da je MUP zabranio skup”. "Javnost mora znati, novinari znaju i moje bivše kolege znaju da MUP, ministar unutrašnjih poslova nema nikakavu zakonitu nadležnost ni da odobri na zabranu bilo koji skup”, rekao je Danilović na konferenciji za novinare. On je pojasnio da je po volji i kolega koji ga prozivaju da je zabranio skup prije par mjeseci usvojen novi Zakon o javnim okupljanjima koji je ukinuo nadležnost ministra unutrašnjih poslova kao drugostepenog organa u odlučivanju. “To je jednoglasno prošlo u parlamentu i njihovim glasovima”, dodao je Danilović.

Kako je naveo, nadležnost da po tužbi u roku od 24 sata odlučuje ima Upravni sud. “Čudim se da neko ko organizuje toliko protesta ne shvata da se radi o isključivoj nadležnosti lokalnog Centra bezbjednosti da odobri ili zabrani skup”, istakao je Danilović. On je pozvao DF da u kampanji zadrže međusobni ljudski odnos. “Da jedni drugima ne podvaljujemo, da meni lično ne pokušavaju da presele odgovornost tamo gdje je nema, jer je ionako imam u drugim segementima koliko treba i više nego što bih želio”. Danilović je kazao da vjeruje da se radi o nedopustivom politikanstvu koje nikom ne služi na čast. "Nijesam lično uvrijeđen nego ohrabren da sam predmet pažnje i dijela opozicije i vlasti, ali sam imao profesionalnu dužnost da ove stvari sa mnom kao ministrom unutrašnjih poslova nemju nikakve veze”, pojasnio je Danilović. On je naveo da mu je žao što sinoć na vrijeme nije saznao da će biti šetnje do MUP-a, jer bi, kako tvrdi, bio u tom resoru. “Ja se tih ljudi koje poštujem i građana ne plašim”. Na pitanje da li će sjutra na sjednici Vlade inicirati smjenu direktora Uprave policije, Slavka Stojanovića, Danilović je kazao da će sjutra rasčistiti neke tehničke stvari oko toga, jer se prvi put traži na Vladi razrješenje direktora Uprave policije i dijela menadžmenta. “A onda na sledećoj sjednici Vlade u četvrtak će moj akt biti, u skladu sa procedurom i Poslovnikom, predstavljen Vladi i tražiću da se po njemu odlučuje”, naveo je Danilović. Upitan još čiju smjenu sem direktora policije će tražiti, Danilović je kazao da ostavlja mogućnost da o tome odluči poslednjeg trenutka. “U poslednjem trenutku ću formirati zahtjev koji će biti dobro obrazložen. U poslednjem trenutku ću ga dopuniti, jer ja taj zahtjev imam odavno čekajući da vidim da li će u međuvremenu za ovih sedam dana još nešto ružno ili lijepo da se desi”, pojasnio je Danilović. Na pitanje da li je MUP poslao obavještenja svim građanima kojima je promijenjeno biračko mjesto, Danilović je kazao da se taj proces sprovodi od kako je on stupio na dužnost. “Preko 150 hiljada dopisa smo poslali, nekim ljudima i po više puta i ključna je stvar da taj posao treba odraditi visoko profesionalno", kazao je Danilović.