Ražnatović: Crnogorska košarka ima lijepu budućnost

“Sada se vratila tako gdje je mjesto. Crna Gora ima mlad, ali dovoljno dobar tim. Jednostavno ima lijepu budućnost", kazao je Miodrag Ražnatović, vlasnik agencije Beobasket i jedan od najpoznatijih košarkaških agenata

214 pregleda3 komentar(a)
Miško Ražnatović, Foto: Wikipedia.org
20.09.2016. 11:50h

Crnogorska košarka ima lijepu budućnost, a imajući u vidu broj stanovnika postiže nevjerovatne rezultate, ocijenio je košarkaški menadžer Miodrag Ražnatović.

Vlasnik agencije Beobasket i jedan od najpoznatijih košarkaških agenata, smatra da je muška seniorska košarkaška reprezentacija imala nesreću da propusti prošlogodišnje Evropsko prvenstvo (EP).

“Sada se vratila tako gdje je mjesto. Crna Gora ima mlad, ali dovoljno dobar tim. Jednostavno ima lijepu budućnost. Klupska košarka ide na bolje, drugu godinu uzastopno imaće dva predstavnika u ABA ligi. Vjerujem da ima šanse da to postane trend i da Crna Gora ima dva predstavnika u ABA ligi. To povećava interes za košarku i daje mogućnost igračima da se razvijaju na pravi način”,kazao je Ražnatović agenciji MINA.

On smatra da bi košarka u regionu, bez ABA lige, bila klinički mrtva.

“To se posebno odnosi na košarku u manjim republikama. Čak i u Srbiji, jer je velika razlika u kvalitetu između timova iz ABA i Srpske lige. Kvalitet bi se bez regionalnog takmičenja smanjio. ABA liga je iz godine u godinu, bez obzira na pritužbe o smanjenju kvaliteta, rasadnik talenata i igrača koji igraju u NBA i najjačim evropskim ligama”,kazao je Ražnatović.

On je naglasio da je najbolja potvrda kvaliteta i značaja ABA lige broj draftovanih igrača koji je veći od svih liga u Evropi u posljednjih pet godina.

Ražnatović smatra da će regionalno košarkaško takmičenje ove sezone biti kvalitetnije nego prošle, navodeći da su Partizan, MZT Skoplje i Cibona znatno jači nego ranije.

“Budućnost i Cedevita napravili su dobre timove, uz tradicionalno najjaču Crvenu zvezdu i Megu, koja ima mladi tim. Biće to znatno jače takmičenje nego prošle sezone. Što se tiče Mega Leksa sve je potpuno isto, kao i ranije. Tim je mlad, za nijansu stariji nego prošle godine”, kazao je Ražnatović.

On je precizirao da roster Mega Leksa čine igrači prosječno stari 20 godina.

“Najstariji igrač je Radosav Spasojević sa 24 i Miloš Milisavljević sa 23 godine, dok su ostali između 1995. i 1998. godišta. Koncept tima je isti, biće agresivna igra i mislim da će Mega imati dosta uspjeha ove godine. Problem je što ove godine igramo Evropu, niko ne zna kako će mladi igrači da reaguju na putovanja, emotivna pražnjenja i dvije utakmice nedjeljno”, kazao je Ražnatović.

On očekuje dobru sezonu, navodeći da smatra da će biti teško ponoviti prošlogoodišnji rezultat.

“Dometi ove sezone biće borba za četvrto mjesto u plej-ofu ABA lige. U Prvenstvu Srbije nikada nijesmo igrali finale plej-ofa, to je jedan od ciljeva ove sezone”, kazao je Ražnatović.

Prema njegovim riječima, razlozi nestanka talentovanih igrača u seniorskoj konkurenciji nijesu u slabijem radu u mlađim kategorijama, već u nedobijanju prave šanse.

“Najbolji klubovi, koji imaju pritisak rezultata, ne uspjevaju da tim biserima daju odgovarajuću minutažu sa 18 i 19 godina i da ih istrpe u vrijeme kada oni nijesu spremni. Mega je napravljena kako bi ti igrači koji nijesu spremni za Partizan i Crvena zvezda sa 18 godina imali neko mjesto gdje bi odigrali dvije sezone i poslije toga ne bi nestali”, rekao je Ražnatović.

On je naglasio da se to sada promijenilo i da u klub ne dolaze samo igrači koji nemaju mjesto u Crvenoj zvezdi i Partizanu, već i u Strazburu, Ortezu, Ciboni.

“To je postao neki evropski sabirni centar talentovanih igrača, koji nijesu spremni da odgovore zahtjevima evropsko košarke. Pokazalo se da je to ispravan concept. Regionu bi trebalo još par timova sa takvim konceptom, kao treneri poput Dejan Milojevića imaju hrabrost da im daju šansu”, kazao je Ražnatović.

On je naglasio da u region ima talenata i da zato ne treba brinuti.

“Srbija ima igrača koji će možda biti bolji od Vlada Divca. To je Nikola Jokić. Mnogo se očekuje od Rada Zagorca i Marka Gudurića, to su igrači koji dolaze i koji će biti vrhunski košarkaši. Vjerujem da je Ante Žižić već sada jedan od najboljih centara koji se ikada pojavio u Hrvatskoj. Ima sve elemente da napravi veću karijeru i od Dina Rađe. Talenata ima, rad nije sporan, problem je u davanju šansi tim igračima sa 17 i 18 godinu”, kazao je Ražnatović.

On vjeruje da bi i koncept formiranja Druge ABA lige bio dobro rješenje i pružio priliku timovima da napreduju.

“Druga liga bi najambicioznijim timovima u drugoj garnituri omogućila da dobiju više sredstava, energije i entuzijazma i da se polako priključuju onim gore, da vide svijetlo iz tunela da mogu da se i oni jednog dana nađu u toj ligi. Time bi dobili još nekoliko timova koji i došli u ravan sa timovima iz ABA lige”, kazao je Ražnatović.

On je, komentarišući status doskorašnjeg talentovaog košarkaša Budućnosti Ognjena Čarapića, kazao da su pregovori u završnoj fazi i da vjeruje da će od prvog kola nastupati za Mega Leks.

Ražnatović je kazao da će 12 igrača, čiji je on menadžer, ove sezone igrati u NBA ligi.

“Većina ih je sa prostora bivše SFRJ, ali imamo i Francuze i Njemce. Što se tiče Evrolige, koja još nije počela, očekujem da igra 35 ili 36 igrača. To nije daleko od 20 procenata svih učesnika u takmičenju jer ih ukupno ima 192”, kazao je Ražnatović.

Vlasnik agencije Beobasket u menadžerskom poslu ostaće upamćen po prilikom transfera Vasilisa Spanulisa iz Panatinaikosa u Olimpijakos, ali i kao zastupnik Radomira Antića u sporu sa Fudbalskim savezom Srbije.

Košarkaški stručnjaci smatraju da je vlasnik Mega Leksa, da je u igračkim danima imao Miodraga Ražnatovića za mendažera, mogao napraviti veliku karijeru.

Ostaće zabilježeno da je 1987. godine u dresu Ulcinja bio prvi strijelac Crnogorske lige.

Iste sezone u meču Kupa Crne Gore, ekipi Budućnosti, ubacio je 48 koševa, od čega 32 u drugom poluvremenu bez promašaja.