Predsjednik Nigerije izvinio se zbog plagiranja govora Obame

Obama će se sastati sa Buharijem u utorak tokom zasijedanja Generalne skupštine UN

2 komentar(a)
Muhamed Buhari, Foto: Reuters
18.09.2016. 08:01h

Predsjednik Nigerije Muhamadu Buhari izvinio se u subotu zbog toga što je koristio plagiranu verziju pobjedničkog govora koji je američki predsjednik Barak Obama održao 2008. godine i poručio da će kazniti odgovorne, javlja AP.

Buhari, lider najveće ekonomske i najmnogoljudnije afričke zemlje, izvinio se uoči sastanka sa Obamom koji je planiran za sljedeću nedjelju u Njujorku.

U govoru koji je Buhari održao 8. septembra otpočevši kampanju pod sloganom "Promjene počinju sa mnom", s ciljem promovisanja novog načina razmišljanja kako bi se Nigerija oslobodila rasprostranjene korupcije, nekoliko rečenica bile su gotovo identične onima koje je Obama izgovorio prije osam godina.

Jedna od takvih je i rečenica: "Usvojimo novi duh odgovornosti, patriotizma i žrtvovanja... uz naporan rad i staranje ne samo o sebi samima, već i o drugima".

Obama će se sastati sa Buharijem u utorak tokom zasijedanja Generalne skupštine UN, saopštila je Bijela kuća u petak.

Očekuje se da će razgovarati o podršci SAD bezbjednosti i ekonomskim promjenama u Nigeriji i naporima da se slomi pobuna ekstremističke grupe Boko Haram, navodi američka agencija.