Šta piše u sporazumu o Siriji: Rusija neće prva da kaže, SAD takođe ćute

"SAD i dalje ne mogu da razdvoje "zdrav" dio opozicije od kriminalnih grupa", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin, prenose agencije

1 komentar(a)
Sergej Lavrov, Vladimir Putin, Foto: Reuters
17.09.2016. 11:02h

Rusija ne želi da objavi sporazum postignut sa SAD po pitanju Sirije, dok se druga strana ne složi sa tim, izjavio je predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

"Ovo proizilazi iz ranijeg problema sa kojim se SAD suočava u Siriji - oni i dalje ne mogu da razdvoje "zdrav" dio opozicije od kriminalnih grupa", kazao je Putin prenose agencije.

"Po mom mišljenju, sakrivanjem dogovora žele da zadrže borbeni potencijal u borbi protiv predsjednika Bašara Al Asada, ali ovo je veoma opasan razvoj situacije. Čini mi se da naše američke kolege ponovo padaju u istu zamku", izjavio je Putin novinarima prilikom posjete Kirgistanu.

Ruski predsjednik se nada da će SAD ispuniti svoje obaveze prema Siriji, dodajući da je mir u Siriji zajednički interes SAD i Rusije.

"Sirijska vojska poštuje primirje, pobunjenici ga koriste, da se pregrupišu"

Putin je takođe danas izjavio da se Moskva pridržava obaveza predviđenih rusko-američkim sporazumom o prekidu vatre u Siriji i ocijenio da ga sirijska vojska "u potpunosti poštuje", dok ga pobunjenici koriste da bi se "pregrupisali".

"Primijetili smo da teroristi pokušavaju da se pregrupišu, a što se Rusije tiče, ona poštuje sve svoje obaveze", rekao je Putin za agenciju Interfaks (Interfax).

On je dodao da je Moskva postigla neophodne dogovore sa sirijskom vojskom i da je "optimista" u pogledu održivosti sporazuma o primirju, ali da bi volio više "transparentnosti" sa američke strane.

"Volio bih da budemo pošteni jedni prema drugima i zaista ne razumijem zbog čega bismo sklapali tajne sporazume", zaključio je Putin.

Sporazumom o prekidu vatre predviđeno je da SAD primoraju dio pobunjenika koji saradjuju s njima da raskine saradnju s džihadistima, a Moskva je u četvrtak optužila Vašington da ne poštuje taj dio dogovora.

Čurkin: SAD odbile da otkriju detalje sporazuma sa Rusijom

Sjednica Savjeta bezbjednosti UN o Siriji koja je trebalo da se održi u petak otakzana je zbog odbijanja SAD da objelodane sporazum sa Rusijom o Siriji, izjavio je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin.

"SAD nisu spremne da otkriju dokumenta članicama Savjeta bezbjednosti UN, pa čak ni da opišu (sporazum o Siriji) detaljno", rekao je Čurkin novinarima.

On je, kako prenosi TAS S, upitao "čemu onda sastanak ako SAD nisu spremne da iznesu detalje dogovora?".

Na sjednici je trebalo da bude usvojena rezolucija SB UN kao podrška rusko-američkom planu za rješenje sirijske krize.

Zaharova: SAD krije sporazum zbog "umjerene opozicije"

Jasno je da SAD nije zabrinuta za sirijske civile, jer odbijaju da daju na uvid dogovor postignut sa Rusijom o zaustavljanju sukoba u Siriji, saopštila je portparolka ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

"Sakrivanje istine, od koje zavisi budućnost nacije, odgovara politici Vašingtona" napisala je Zaharova komentarišući odbijanje SAD-a da objavi detalje dogovora iz, kako navode, "bezbjednosnih razloga", prenosi TAS.

Zaharova, tekstom koji je objavila na svom Fejsbuk nalogu, postavlja pitanje o čijoj bezbjednosti se tačno radi.

"Hajde da sagledamo frazu "u cilju bezbjednosti". O čijoj bezbjednosti se radi? Sirijske vojske? Definitivno ne. Predsjednika Asada? Naravno da ne. Ovaj dokumenti se kriju isključivo u cilju njihove bezbjednosti a objavljivanjem dogovora to bi postalo javno" napisala je Zaharova.

Zaharova je napisala da razlog sakrivanja sporazuma sigurno nije "bezbjednost sirijskih civila".

"Sirijci koji su odlučili da se ne priključe teroristima nego pokušavaju da žive u svom paklu? Pa oni u tom paklu žive već šest godina a za svo to vrijeme Vašington nije pokazao zabrinutost za njih", napisala je ona.

Po njenom mišljenju, SAD krije informacije u interesima "umjerene opozicije" koju Vašington ne svrstava u teroriste.

Prošlog vikenda u Ženevi, ministri vanjskih poslova Rusije i SAD-a, Sergej Lvarov i Džon Keri, postigli su sporazum koji se sastoji od pet dokumenata, sa ciljem uspostavljanja prekida vatre nakon pet godina ratnog stanja u Siriji, i obezbjeđvanje osnove za obnovu političkog procesa.

Ovaj sporazum predviđa razdvajanje sirijske opozicije od terorističkih grupa, ujedinjene vazdušne napade SAD-a i Rusije na teroristička uporišta, mjere za uvođenje prekida vatre radi dostave pomoći milionima ugroženih.

Sporazum je stupio na snagu 12. septembra.