Lazović neće priču o državnoj kasi

To je za “Vijesti” kazao ministar finansija Raško Konjević u odgovoru na pitanje da li Ministarstvo ima informaciju zašto se odugovlači sa daljom procedurom vezanom za predlog rebalansa budžeta koji je još u julu poslat Lazoviću ali ga on nije proslijedio Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi

65 pregleda6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
15.09.2016. 18:48h

Ministarstvo finansija sa velikim naporom servisira obaveze koje su definisane budžetom, a to što se predlog rebalansa od jula nalazi u fiokama potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku Vujice Lazovića pokazuje da se ne želi otvoriti priča o stanju u javnim finansijama pred izbore.

To je za “Vijesti” kazao ministar finansija Raško Konjević u odgovoru na pitanje da li Ministarstvo ima informaciju zašto se odugovlači sa daljom procedurom vezanom za predlog rebalansa budžeta koji je još u julu poslat Lazoviću ali ga on nije proslijedio Komisiji za ekonomsku politiku i Vladi.

“Ministarstvo finansija je nakon sagledavanja stanja u budžetu za 2016. godinu i obaveza zbog implementacije Zakona o zaradama i Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti predložilo rebalans budžeta krajem jula. To da bi se nadomjestilo više od 50 miliona eura novca za nesmetanu isplatu zarada i naknada majkama sa troje djece do kraja godine. Uz to, predvidjeli smo i korekcije u dijelu plaćanja rata za kredite za pojedine privredne subjekte koji nijesu u mogućnosti da ih plate kako se ne bi aktivirale garancije. Te firme su dominantno iz resora saobraćaja”, rekao je Konjević.

Dodaje da, nažalost rebalans i dalje stoji u fioci potpredsjednika Vlade, te da je očigledno da se ne želi otvarati priča o stanju javnih finansija prije izbora posebno u svjetlu činjenice da se država u narednih pet godina mora zadužiti skoro dvije milijarde eura kako bi vraćala prethodno uzete kredite.

Na pitanje ako se rebalans ne usvoji u određenom vremenskom roku može li se desiti da državnoj kasi bude falilo novca za isplatu plata, penzija i socijalnih davanja, Konjević je rekao da Ministarstvo sa velikim naporom redovno servisira obaveze.

“Obezbijedili smo 60 miliona eura depozita racionalnim trošenjem novca i prihodom od digitalne dividende. Zabrinjava upozorenje direktora Fonda PIO da nedostaje do kraja godine 30 miliona koje se moraju nadomjestiti. To smo mogli uraditi rebalansom. Tu su i problemi u funkcionisanju zdravstvenog sistema kojem u ovoj godini nedostaje 40 miliona eura po ocjenama Upravnog odbora Fonda zdravstva”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo finansija će uraditi sve da uredno servisira obaveze prema građanima.