Britanska vlada odobrila projekat izgradnje nuklearne elektrane na Hinkli pointu

Odobrenje britanske vlade uslijedilo je u trenutku kada je EDF donio konačnu odluku o finansiranju projekta vrijednog 18 milijardi funti, koji je podržao i kineski državni nuklearni gigant CGN

1 komentar(a)
Hinkli point, Foto: Reuters
15.09.2016. 08:45h

Britanska vlada obavestila je francuske vlasti da je odobrila projekat izgradnje nuklearne elektrane na Hinkli pointu, koji će finansirati francuski energetski gigant EDF, saopštili su danas francuski izvori. Vlada britanske premijerke Tereze Mej najavila je u julu da će u narednih nekoliko mjeseci odlučiti o projektu izgradnje dva nuklearna reaktora tipa EPR (evropski napredni reaktor pod pritiskom) u Hinkli pointu na jugozapadu Engleske, u čijoj realizaciji bi trebalo da učestvuje i francuska vlada sa tri milijarde funti. Odobrenje britanske vlade uslijedilo je u trenutku kada je EDF donio konačnu odluku o finansiranju projekta vrijednog 18 milijardi funti, koji je podržao i kineski državni nuklearni gigant CGN.

Kina je početkom avgusta oštro protestovala zbog kašnjenja početka realizacije projekta, koji bi znatno doprinio unaprjeđenju odnosa Londona i Pekinga, oslabljenim za vrijeme bivšeg britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je podnio ostavku posle referendumske odluke Velike Britanije da napusti EU. Britanski ministar za preduzetništvo i energetiku Greg Klark rekao je tada da London neće odluku donijeti do početka jeseni i da još neće biti potpisan ugovor EDF, britanske vlade, CGN i njihovih dobavljača, a protivnici projekta u britanskoj vladi tvrdili su da će kinesko učešće u njemu ugroziti britansku bezbjednost. Projekat je izazvao i proteste sindikalnih organizacija unutar EDF, koje su pokušale da ga blokiraju, navodeći da će ugroziti finansijsku moć kompanije, koja se već suočava sa finansijskim teškoćama oko obnove nuklearnih elektrana u Francuskoj.