MANS: Budva bi Vladi da legalizuje tender za Buljaricu

“Nekome se žuri da što prije na Vladu prenese ovlašćenje za sprovođenje tendera za Buljaricu koji je već raspisan”

55 pregleda9 komentar(a)
Buljarica, Foto: Savo Prelević
09.09.2016. 13:44h

Namjera Opštine Budva da na Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte prenese ovlašćenja u vezi sa valorizacijom lokaliteta Buljarica je u potpunosti nezakonita i značila bi svjesno odricanje suvereniteta nad dijelom teritorije opštine, pokazuje dokumentacija do koje je došao Istraživački centar MANS-a.

Predsjednik Opštine Budva Srđa Popović je 29. avgusta ove godine opštinskom Sekretarijatu za zaštitu imovine naložio da pripreme “Odluku o prenosu ovlašćenja kojom Opština Budva ovlašćuje Savjet za privatizaciju - Tendersku komisiju za valorizaciju lokaliteta Buljarica da realizuje prodaju i davanje u dogoročni zakup zemljišta koje je svojini Opštine Budva “, navodi se u dokumentu koji je potpisao Popović.

U spornoj odluci o prenosu ovlašćenja koja je bila prvo stavljena na dnevni red naredne sjednice lokalnog parlamenta, pa onda povučena, navodi se da Opština Savjetu povjerava poslove na valorizaciji Buljarice radi „efikasnije i operativnije realizacije predmetnih poslova lokalne uprave“. U obrazloženju ove odluke se navodi da pravni osnov za njeno donošenje predstavljaju član 45 Zakona o lokalnoj samoupravi i član 19 Statuta Opštine Budva .

Iz MANS-a podsjećaju da ova dva člana definišu nadležnosti Skupštine Opštine, između ostalog prepoznajući da je Skupština Opštine jedino tijelo koje može da raspolaže imovinom Opštine.

“Ipak, ti članovi su ujedno i pokazatelj koliko je nezakonita ova odluka jer upravo oni sprečavaju Opštinu da raspolaganje opštinskom imovinom povjere nekome drugom, u ovom slučaju Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte, koji osim jedne ovako „spakovane“ odluke i nema drugih ovlašćenja nad imovinom lokalnih uprava”, navode iz MANS-a.

Kako je definisano Zakonom i Statutom, imovinom opštine može raspolagati samo Skupština i to u samo u zakonitoj proceduri i kroz javno nadmetanje.

“Ne postoji propis u Crnoj Gori koji omogućava Opštini Budva da na ovakav način suspenduje odlučivanje i nadležnost nad jednim dijelom svoje teritorije, a to svakako nisu Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Opštine Budva na koji se u ovoj odluci pozivaju”, kazali su iz MANS-a.

Kako dodaju, odluka definiše konkretne poslove i nadležnosti Tenderske komisije za valorizaciju, što je u suprotnosti i sa Zakonom o privatizaciji privrede. Taj Zakon propisuje da Vlada obrazuje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte, definiše njegov sastav i djelokrug rada, pa je očigledno da bi sporna odluka Opštine Budva predstavljala brutalno prekoračenje ovlašćenja.

“Takođe, u članu 3 sporne odluke Skupština se obavezuje da će 'prihvatiti Izvještaj Komisije za sprovođenje tenderske procedure', što predstavlja podršku na 'neviđeno' onome što budu odlučili u Vladi i na Savjetu za privatizaciju”, rekli su iz MANS-a.

Dodaju da je iz svega navedenog očigledno da je ne samo sporna odluka potpuno nezakonita jer krši čitav niz zakona i lokalnih propisa, već i da se nekome žuri da što prije na Vladu prenese ovlašćenje za sprovođenje tendera koji je već raspisan.

“Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste da je Vlada još u maju ove godine raspisala međunarodni tender za Buljaricu, čak i bez ovakve odluke, računajući na blanko podršku budvanskog parlamenta”, smatraju u MANS-u.

MANS je u junu specijalnom državnom tužiocu podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih u Vladi i Savjetu za privatizaciju zbog nezakonitog tendera i činjenice da je Vlada ponudila imovinu kojom ne raspolaže i koja je pod teretom restitucije.

“Usvajanje ovakve odluke u budvanskom parlamentu bi značilo i faktičnu legalizaciju tendera za Buljaricu, ali prije svega mogućnost za Vladu da se direktno umiješa u ingerencije Opštine Budva i odluku o ovom vrijednom lokalitetu donese mimo lokalnih odbornika i interesa građana Budve”, ocijenili su u MANS-u.

Iz Opštine su nedavno “Vijestima” rekli da će prije nego što odluka stigne u parlament, o njoj biti organizovana javna tribina

Odluka osnov i za krivične prijave

Iz MANS-a su najavili da ako odluka bude usvojena u ovom obliku, Ustavnom sudu će podnijeti inicijativu za njeno obaranje jer za to postoji i više nego dovoljno osnova. “Osnov postoji i za podnošenje krivične prijave protiv svih onih koji su došli na ideju da na ovaj način obesmisle lokalne institucije u Opštini Budva i sudbinu jedne od posljednjih netaknutih lokacija predaju nekome drugom na odlučivanje”, kazali su iz MANS-a.