Kovačević: Podaci iz imovinskih kartona su nejasni i neprecizni

Kovačević je kazala da se ponovnim unosom svih kartona biti unaprijeđena transparentnost i odgovornost javnih funkcionera i državnih institucija koje su nadležne za sprječavanje konflikta interesa

114 pregleda1 komentar(a)
Milica Kovačević, Foto: Vlada Crne Gore
08.09.2016. 17:30h

U imovinskim kartonima funkcionera, u poslednjih deset godina, desetine hiljada podataka su u neadekvatnom formatu, nejasni su i neprecizni, iako je Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) ove godine uvela nove forme, ocijenjeno je iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT).

Izvršna direktorica CDT-a, Milica Kovačević, kazala je da je zato ta organizacija napravila veb sajt gdje su predstavljeni imovinski kartoni članova Vlade koji daju prikaz finansijskog stanja donosioca odluka.

„Ovaj sajt može biti premijer ASK kako da javnosti omogući kontrolu i poređenje prihoda i imovine funkcionera”, kazala je Kovačević na konferenciji za novinare, prenosi portal CDT.

Kovačević je navela da u toj organizaciji smatraju da je izuzetno važno da se svi imovinski kartoni, unazad deset godina, sačuvaju i predstave javnosti kako bi se dobio bolji uvid i preciznija slika o tome da li se i koliko se povećala imovina funkcionera u Crnoj Gori za vrijeme obavljanja funkcije.

Kako je podsjetila, odgovorno obavljanje funkcija ogleda se i u tome da li funkcioneri u zakonskom roku i u propisanoj formi prijavljuju stvarno stanje imovine.

“Takođe, primjeri političke korupcije i sukoba interesa dodatno urušavaju, ionako lošu percepeciju građana o nosiocima vlasti (83 odsto građana se slaže sa tvrdnjom da osobe na vlasti traže brzo lično bogaćenje)”, navela je Kovačević.

Prema njenim riječima, CDT tim je odlučio da u ovoj fazi prikaže samo imovinske kartone članova Vlade koji su te funkcije obavljali u periodu od 2006. do 2016. godine.

Kovačević je pojasnila da je analiza urađena u julu i avgustu, uz podršku Stejt Dipartmenta i fondacije Tech Soup.

"Ovom bazom smo obuhvatili sve mjesečne/godišnje prihode počevši od prve do posljednje godine obavljanja funkcije u Vladi Crne Gore, nepokretnu i pokretnu imovinu tokom prve i posljednje godine. Utvrđivali smo i da li su funkcioneri u prvoj i u posljednjoj godini obavljanja funkcije prijavili da su kreditno zaduženi, kao i da li su u posljednjoj godini prijavili da imaju vlasništvo u privrednim društvima", precizirala je Kovačević.

Ona je rekla da je analizom zaključeno da navedene informacije nijesu sistematizovane na način koji građanin ili novinar, bez stručnog znanja, može adekvatno da ih koristi.

"Takođe, imovinski kartoni su popunjeni narativno i informacije nijesu dostupne u mašinski čitljivim formatima, te je gotovo nemoguće pratiti podatke iz imovinskih kartona javnog funkcinera tokom vremena, u cilju utvrđivanja promjene imovine i prihoda tokom vršenja funkcije", rekla je Kovačević.

Osim toga, kako je dodala, takav način predstavljanja podataka čini teško izvodljivim i poređenje kartona između samih javnih funkcionera.

Kovačević je kazala da se ponovnim unosom svih kartona biti unaprijeđena transparentnost i odgovornost javnih funkcionera i državnih institucija koje su nadležne za sprječavanje konflikta interesa.

"Iako su od 2016. na sajtu ASK-a dostupne pojedinačne baze podijeljene po kategorijama koje odgovaraju novoj formi imovinskih kartona, podaci nijesu strukturirani na način koji zadovoljava savremene standarde", ukazala je Kovačević.

Ona je ocijenila da to onemogućava adekvatno korišćenje i analitički prikaz promjena imovine i prihoda javnih funkcionera.

"Zato smatramo da ASK treba da uspostavi jedinstvenu, pretraživu i mašinski čitljivu bazu podataka koja će omogućiti poređenje finansijskog položaja svih javnih funkcionera", poručila je Kovačević.

Takođe, dodala je, treba ojačati kontrolu i provjeru tačnosti imovinskih kartona kroz uspostavljanje baze koja će omogućiti brz uvid u informacije i ukrštanje podataka iz drugih baza kojima raspolaže država.

"Ovakva baza bi učinila provjeru izvještaja o imovini i prihodima javnih funkcionera efikasnijom", smatra Kovačević.

Ona je navela da je u cilju efikasne provjere, potrebno uspostaviti bazu pomoću koje će se vršiti kontrola imovinskih kartona javnih funkcionera i to poređenjem sa relevantninm podacima koje posjeduju institucije poput Poreske uprave, Uprave za nekretnice, CRPS, CBCG sa pristupom bankarskim računima i drugim finansijskim institucijama.

"Smatramo i da treba kreirati posebnu sekciju na internet stranici ASK-a u okviru koje će se sistematično objavljivati evidencija javnih funkcionera za koje je pravosnažnom odlukom utvrđeno da su povrijedili Zakon, odnosno broj i rezultati sprovedenih postupaka provjere podataka, broj pokrenutih i okončanih prekršajnih postupaka i ishodi tih postupaka", rekla je Kovačević.

Ona je navela da CDT poziva građane i zainteresovanu javnost da ukoliko na sajtu ili u starim imovinskim kartonima uoče netačan podatak da jave toj organizaciji kako bi dodatno sugerisali Agenciji da ta netačnost bude otklonjena.

"Zbog uočenih problema, nejasnih i nepouzdanih podataka, pozivamo funkcionere čije smo profile predstavili da nam se obrate ukoliko uoče neke nelogičnosti", rekla je Kovačević