"Proganja nas od kad je došla”

Vukovićeva je kazala da su disciplinski postupci pokrenuti zbog neizvršenja ili nesavjesnog i nemarnog rada ili zloupotreba

264 pregleda8 komentar(a)
Radnici NPCG, Foto: Luka Zeković
07.09.2016. 19:16h

Radnici Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, koji rade u Nacionalnom parku “Skadarsko jezero”, tvrde da ih direktorica Azra Vuković„ proganja “ i piše sumnjiva rješenja o suspenziji. Navode da ona to radi na osnovu izjava i prijava ljudi koje je postavila za vanredne kontrolore prodaje karata na Skadarskom jezeru.

Radnici, njih pet, kažu da su pali prihodi od prodaje karata od kada je Vukovićeva imenovana za direktoricu i da postoje opravdane sumnje u zloupotrebe “na višem nivou” u ovom preduzeću.

Cijena karte za ulazak u NP “Skadarsko jezero” je četiri eura, a radnici kažu da se dnevni prihod od prodaje karata ranije kretao oko 2.000 eura.

Šef sindikata Nacionalnog parka “Skadarsko jezero” Aco Šuškavčević kaže za „Vijesti“ da od kada je, u prvoj polovini ove godine stupila na dužnost Vukovićeva bez ikakvog osnova sankcioniše radnike i članove sindikata. Navodi da su dva radnika suspendovana i ne rade od polovine avgusta, a protiv trojice se vode disciplinski postupci.

„Prije 20-ak dana suspendovani su Momir Bečanović i Rako Džankić, a pokrenuti su disciplinski postupci protiv Predraga Ulićevića i Kristijana Šundića“, naveo je Šuškavčević.

Vukovićeva je za “Vijesti” kazala da su disciplinski postupci pokrenuti na osnovu saznanja koja je u formi zahtjeva za pokretanje disciplinskog dostavio direktor NP “Skadarsko jezero” Goran Škatarić.

“U postupku svako može iznijeti dokaze za svoje tvrdnje, pa će se na zakonom propisan način ispitati okolnosti konkretnog događaja. Sadržaj odluke tj. da li će neko biti oslobođen povrede radne obaveze koja mu je stavljena na teret ili će mu biti izrečena kazna, zavisi isključivo od toka postupka i ne može se prejudicirati”, rekla je Vukovićeva.

Ona je dodala da su disciplinski pokrenuti za različite povrede radnog odnosa - neizvršenje ili nesavjesno, neblagovremeno ili nemarno vršenje radne obaveze i/ili zloupotreba ili prekoračenje službene dužnosti.

“Disciplinski postupak pokrenut je i protiv zaposlenog u NP 'Skadarsko jezero' Milivoja Lukačevića, kao i protiv zaposlene u Upravi NPCG i jednog nadzornika zaposlenog u NP 'Durmitor'”, kazala je Vukovićeva.

Šuškavčević navodi da je za nadzor i kontrolu prodaje karata Vukovićeva zadužila Dražena Ivanovića i Vlada Sjekloću, a da su radnici posebno ogorčeni na postupanje Ivanovića, koji je podnio prijave protiv četiri radnika Škatariću, koji ih je proslijedio Vukovićevoj.

“Odmah su dvojica radnika suspendovana, Ulićević nije, a Šundić je dva mjeseca kažnjen novčano sa 10 odsto od mjesečne zarade”, dodao je Šuškavčević uz napomenu da je imenovanjem vanrednih kontrolora narušena sistematizacija radnih mjesta i hijerarhija u preduzeću.

Na pitanje da li je kontrolor Ivanović do sada svoj posao obavljao zakonito i da li je možda uočila nepravilnosti ili neke nemile scene prema ostalim radnicima, Vukovićeva je odgovorila da je kontrolor obavljao posao na zakonit način i nije uočena nikakva nepravilnost, niti nemila scena.

I pored intervencije Inspekcije rada suspendovani radnik Rako Džankić tvrdi da je poslovodstvo prema njemu ponovo nepravedno postupilo.

U odluci od o pokretanju postupka protiv Šundića navodi se “da je izrečena disciplinska mjera, koja će pored represivnog karaktera za imaoca, imati i preventivni karakter za odgovorno lice i ostale zaposlene”.

“Ovdje se ne radi o radnim odnosima, nego o zastrašivanju”, tvrde radnici NP “Skadarsko jezero”.

Vukovićeva je, kako navode radnici donijela Rješenje o udaljenju sa posla Džankića, a u obrazloženju je napisala ime radnika Momira Bečanovića i to potpisala.

“Direktorica izgleda, potpisuje rješenja koja prethodno nije ni pročitala”, zaključili su nezadovoljni radnici.

Vukovićeva: Nema više tolerisanja starih navika i javašluka

Vukovićeva je poručila da je odlučna da javašluk na poslovima, uključujući naplatu ulaznica, bude sankcionisan.

“Nema više tolerisanja starih navika koje su rezultirale radnjama koje su u interesu pojedinaca, a ne nacionalnih parkova”, rekla je Vuković.

Saopštila je da su prihodi NPCG od početka godine na nivou prošlogodišnjih, u nekim parkovima su imali značajno povećanje, a u nekim pad. Podsjeća da se ulaz u NP “Skadarsko jezero” naplaćuje samo kada se koristi vodena površina, pa su za efikasnu kontrolu prodaje ulaznica neophodna plovila.