Crna Gora bolja nego ikad

Izabranici nacionalnog trenera Roauera ostvarili su najbolji rezultat u istoriji naših nastupa na balkanskim prvenstvima

121 pregleda3 komentar(a)
Džudo reprezentacija Crne Gore, Foto: Džudo savez Crne Gore
04.09.2016. 19:56h

Pobjedom crnogorske selekcije u Igalu je završeno Balkansko prvenstvo u džudou.

Izabranici nacionalnog trenera Huberta-Hupa Roauera ostvarili su najbolji rezultat u istoriji naših nastupa na balkanskim prvenstvima, pošto su osvojili šest zlatnih, četiri srebrne i osam bronzanih medalja.

Prethodni najbolji rezultat bilo je pet titula prvaka u Trebinju 2010. godine.

Drugog dana takmičenja na programu su bili nastupi muških i zenskih ekipa, a finala su se u muškoj i ženskoj konkurenciji domogli Crna Gora i Srbija. Rezultat je bio 1:1 pošto su se naši seniori osvetili za nesrećan poraz svojih reprezentativnih drugarica. Naša muška ekipa slavila je protiv Srbije sa 3:2, a identično su poražene njihove koleginice.

Žensko finale odlučila je nesmotrenost talentovane juniorke Jovane Peković koja je u četvrtoj borbi na 30 sekundi prije kraja ispustila priliku da prije posljednje borbe našoj selekciji donese zlatnu medalju.

Ipak, u posljednju borbu ušlo se sa egalom (2:2), ali je Jovani Nikić nedostajalo iskustva protiv Milice Žabić.

"Šteta! Nedostajalo nam je tako malo. Smatram da je presudilo iskustvo naših rivalki a mi smo bile tako blizu iako nijedna od nas nema više od 19 godina", kazala je Ivana Šunjević.

Ona je kao najiskusnija u ekipi iponom riješila treću borbu, a slavila je i 17 - godišnja Elma Ličina na juko, dok je u drugoj borbi Mirjana Milić propustila nekoliko prilika, a potom napravila grešku koja je odvela u poraz.

Na pobjedničkom postolju u muškoj konkurenciji bila je obrnuta slika, pošto je naša ekipa bila zlatna, a Srbija se morala zadovoljiti srebrom. Treća je bila Albanija. Iako su bili ubjedljivi do finala Marko Gušić i Predrag Stanjević ustupili su mjesto u ekipi iskusnijim Jusufu Nurkoviću i Marku Bubanji koji su fantastičnim nastupima u prvoj i četvrtoj borbi trasirali put do zlata.

"Ofanzivno sam krenuo od samog starta, brzo stekao prednost a potom sam sve dileme riješio iponom. Marko Sarič me je pobijedio na Trofeju Beograda tako da sam ga odlično poznavao. Treninzima u Ibru kod trenera Omera Nurkovića a potom i na sjajnim reprezentativnim pripremama stekao sam formu, ali i taktičko znanje da se revanširam na pravi način. Prvi sam izašao na tatami i srećan sam što sam pogurao ekipu ka konačnoj pobjedi", kaže Jusuf Nurković.

U narednoj borbi najiskusniji Nikola Gušić odmah je stekao prednost juka koju je znalački sačuvao do kraja.

Borba Arso Milić - Bojan Došen riješena je na kaznu više za našeg takmičara. Naredna borba ispostavila se kao odlučujuća pošto je Bubanja našoj ekipi donio nedostižnih 3:1. Zbog toga Danilo Pantić i nije imao potrebe da se suprotstavi teškašu Vladimiru Gajiću.

"Zadovoljan sam nastupima svih takmičara koji su dali svoj maksimum na šampionatu. I ne zanima me podatak da smo bili najbolji u istoriji balkanskih prvenstava. To i nije moj cilj. Moj cilj je jasan a to je da u naredne četiri godine dostignemo nivo da budemo najbolji na Olimpijskim igrama i Svjetskom prvenstvu. Imam supertalentovane i dobre takmičare, mladu mušku i žensku ekipu, i najviše me od svega raduje što je prvi put atmosfera u selekciji bila pravog tima. Napravljen je ogroman napredak i ako me budu pustili da radim ja ću i ostvariti ciljeve. Tu ne mislim samo na još bolju atmosferu u ekipi, do koje će neminovno doći, već svi segmenti u Savezu i crnogorskom sportu moraju da djeluju kao savršena cijelina. Džudo je sport, a u sportu se dešavaju greške koje odvode u poraz. Međutim, moramo raditi na način da tih grešaka bude što manje", kazao je Rorauer.

Organizacijom takmičenja u SC Igalo bile su zadovoljne sve ekipe, a na oproštajnoj večeri predsjednik Balkanske džudo federacije poručio je predstavnicima zemalja učesnica da region mora pratiti svjetske trendove u ovom prestižnom sportu.

"Olimpijske igre u Riju potvrdile su džudou primat u svjetskom sportu i mi moramo biti svjesni te činjenice. Crna Gora je krenula putem unapređenja rada ka jasno zacrtanom cilju - nekoliko olimpijskih normi u Tokiju, što i vama želimo. Nadamo se da će inicijativu podržati i značaj uspjeha u ovom sportu shvatiti i nadležni sportski organi. Mi moramo nastaviti sa saradnjom na način da svaki naredni šampionat bude konkurentniji i jači kako bismo našim takmičarima obezbijedili bolje provjere i pripremu za najveća međunarodna takmičenja", zaključio je Dragomir Bečanović.

Nakon Crne Gore, druga je u poretku prvenstva bila Srbija sa pet zlatnih medalja.

Dan ranije zlatne pojedinačne medalje osvojile su: Elma Ličina, Mirjana Milić, Ivana Šunjević, Marko Gušić i Marko Bubanja.